Met 1 grote rode kool maak je:
Side-dish van rode kool met véél appeltjes
Rode kool is een beetje zoals spaghettisaus, iedereen heeft z’n lievelingsrecept (en meestal is het dat van je mama of oma). Onze favoriet is rode kool waar heel veel appeltjes bij gestopt worden en die de kans krijgt om lekker traag te garen. Eet dit als bijgerecht bij bv. een burger of bij een plantaardig stukje vlees.
Nog een gelijkenis met spaghettisaus nodig? Maak dit recept direct in een veelvoud en vul je vriezer met snelle porties voor de komende weken en maanden.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- de helft van een grote rode kool
- 4 middelgrote (stoof)appels (boskoop, jonagold, wellant,...)
- 1 ui in fijne ringen gesneden
- 3el (cider)azijn
Hoe maak je het?
- Verwijder het buitenste blad van de rode kool en snij ook de dikke middennerf er uit. Verdeel de rode kool in kwarten en snij heel fijne reepjes. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
- Snij de ui in ringen en stoof aan in wat (plantaardige) boter.
- Voeg de rode kool, azijn en 250ml water toe. Voeg ook de appelblokjes toe.
- Laat alles 30 tot 40 minuten garen op een zacht vuur. Roer regelmatig om zodat de rode kool en appeltjes mooi gelijkmatig stoven.
- Wanneer alle appeltjes geslonken zijn in de rode kool is je gerecht klaar. Kruid af naar smaak met peper en zout. Extra suiker is -dankzij de vele appeltjes en trage garing- niet nodig.
Tip: hoe fijner je rode kool gesneden is, hoe lekkerder het eindresultaat. Een beetje extra werk, maar wat een beloning is smaak en textuur achteraf!
Winters slaatje met rode kool in de hoofdrol
Ingrediënten:
- 1/4 tot 1/2 van je rode kool, in heel fijne reepjes gesneden
- 2 friszure appels (vb. brauburn), in blokjes gesneden
- het sap van een halve citroen
- 1 dl olijfolie
- 0,5 dl ciderazijn
- 50 gr krenten of rozijnen
- 50 gr walnoten
- 1 el honing (of agavesiroop)
- peper en zout naar smaak
Hoe maak je het?
- Meng de appelblokjes met het citroensap in een kom.
- Voeg de fijngesneden rode kool toe en de rozijnen.
- Meng de azijn met de olijfolie en honing. Kruid af naar smaak met peper en zout. Voeg toe aan de salade en hussel alles goed door elkaar. Laat de salade minstens 1 uur rusten in de koelkast.
- Voeg net het voor het serveren de grof gehakte walnoten toe aan de salade.
- Optioneel: te veel van onze heerlijke boerenkoolchips gemaakt? Ze zijn een heerlijk knapperige toevoeging bij deze salade!
Wist je dat... deze salade nog lekkerder wordt wanneer je ze de dag vooraf klaarmaakt? Het zuur in de ciderazijn zorgt voor de ‘garing’ van de rode kool waardoor die een heerlijke bite krijgt. Lekker makkelijk ook wanneer je bezoek krijgt, want jij hoeft nog amper iets te doen in de keuken op het moment zelf.
Smoothie van rode kool, banaan en gevriesdroogd rood fruit
Wat gooi je allemaal samen in de blender?
(voor 2 smoothies)
- 1,5 banaan (het lekkerst als die bevroren is!)
- 150 gram rode kool
- 4 eetlepels gevriesdroogde bosvruchtenmix (of 150gr rode vruchten uit je diepvriezer)
- 300 ml plantaardige melk
Tip: Laat je smoothie zeker 1 minuut draaien en de blender zodat de rode kool goed fijn gemixt is. Drink je smoothie altijd zo snel mogelijk na het bereiden. Op die manier gaan er geen voedingsstoffen verloren.
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol groenten en fruit aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)