← Inspiratie

Recepten met boerenkool

Lijkt zo’n weelderige bussel boerenkool je wat te veel van het goede? Wij helpen je graag met 3 snelle recepten waar je in een handomdraai zo’n prachtige boeketje boerenkool in verwerkt!

Met 1 bussel boerenkool maak je...

Boerenkoolchips

boerenkool chips

Voor 4 personen, als gezonde snack tijdens een luie filmnamiddag op de bank of als leuke toevoeging bij de winterse salade met rode kool.

Ingrediënten:

  • ongeveer 50 gram boerenkool (middennerf verwijderd en grof gesneden)
  • 1/2 eetlepel olie
  • een stevig snuifje van je favoriete kruiden (vb. currykruiden, peper en zout, chilivlokken, paprikapoeder,...)

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de olie met de kruiden in een kom. Meng goed door elkaar.
  • Hussel de boerenkool door het kruidenmengsel. Masseer je boerenkool enkele minuten met je handen (dit is een stuk beter voor je vertering achteraf).
  • Spreid goed uit op een bakplaat met bakmatje.
  • Zet in de oven en bak in 8 – 10 minuten knapperig. Let de laatste minuten goed op, want boerenkool kan snel verbranden.
  • Laat even afkoelen en dan genieten maar!
Tip: boerenkoolchips zijn het allerlekkerst op het moment zelf. Omdat de groente altijd nog wat vocht bevat, is ze de volgende dag vaak minder knapperig.
boerenkool chips
Craving naar een chipje? Zet boerenkool 8 à 10 minuten in de oven en klaar!

Een seizoenssmoothie

smoothie boerenkool

Deze smoothie smaakt -pinky promise!- écht lekker, ja, ook met die boerenkool erin.

Wat gooi je allemaal samen in de blender?

  • 25 gram boerenkool (1 hand), waaruit je de middennerf hebt verwijderd
  • 200 ml plantaardige melk naar keuze
  • 1 kleine appel, alvast in stukjes gesneden
  • 1/2 rijpe banaan
  • 1 theelepel geraspte gember (of een scheutje gembersiroop)
Tip: Laat deze groene knaller minstens 1 minuut draaien zodat de boerenkool goed fijn gemalen is. Drink je smoothie direct na het blenden, op die manier krijg je al die voedingsstoffen maximaal mee in je drankje.
boerenkool smoothie met gember appel en banaan
Drink je smoothie na 1 minuut blenden meteen op voor de maximale voedingswaarde binnen te krijgen.

Een zalig winterse pasta met boerenkoolsausje

boerenkool saus penne groen
Bron foto: discoverkale.co.uk

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200gr boerenkool
  • 1 teentje look + 1/2 ui
  • 500gr volkoren penne
  • 50 gr fetakaas (of andere zachte geitenkaas of mascarpone)
  • 200gr champignons
  • 100gr pas de rouge, grof geraspt
  • Optioneel: 4 eetlepels plantaardige spekreepjes, geweekt en kort opgebakken

Hoe maak je het?

  1. Zet een kookpot met gezouten water op het vuur. Spoel de boerekool grondig schoon en verwijder de dikke middennerf uit alle bladeren. Kook ze gaar in ongeveer 10’.
  2. Schep de kool uit het kokende water als ze gaar is en kook de penne gaar in hetzelfde water. Hou wat van het kookvocht van de kool opzij om straks de saus te maken.
  3. Borstel de champignons schoon en snijd de ui in ringen. Stoof de champignons en de ui aan in een pan met een klein beetje olijfolie of boter. Kruid af met peper en zout en rasp er een teentje look bij. Voeg eventueel ook de plantaardige spekreepjes toe op dit moment.
  4. Doe ongeveer 2/3 van de gare boerenkool in de beker van je blender met een beetje vocht van de kool en de feta. Mix het geheel fijn tot een gladde saus. Is je saus te dik? Voeg dan wat extra kookvocht toe. Kruid af met peper en zout. Opgelet: fetakaas is van nature stevig gezouten, proef dus voor je extra zout toevoegt.
  5. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de rest van de boerenkool en ga er kort met het mes door. Meng de boerenkool onder de groenten (en het spek) in de wokpan en breng het geheel indien nodig verder op smaak met zout en peper.
  6. Giet de pasta af en doe met de saus in de wokpan. Meng het geheel goed door elkaar zodat je een prachtige knalgroene pasta krijgt. Schep de pasta op een diep bord, garneer met een royale portie groentenmengeling en werk af met wat pas de rouge.
Tip: Toch boerenkool over? Bewaar de stengels -net als verse kruiden- gewikkeld in een vochtige handdoek in de groentelade van je koelkast. Op die manier blijft de boerenkool mooi vers gedurende meerdere dagen.
boerenkool saus
Meng het geheel goed door elkaar zodat je een prachtige knalgroene pasta krijgt!

-

Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.

(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol groenten en fruit aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
6/1/25
Recepten

Recepten met rode kool

Verder lezen →
20/10/21
6/1/25
Recepten

De seizoensgroenten van OHNE: januari

Verder lezen →
20/10/21
9/12/24
Recepten

How to quiche?

Verder lezen →