Flammkuchen?
Yes, een andere naam voor een pizza zonder tomatensaus, ook wel genoemd Tarte flambée. Je vindt ‘m op de kaart in restaurants in Oostenrijk, Noord-Italië en Duitsland en ze zijn ideaal om restjes te verwerken.
In ons recept spelen peren de hoofdrol, maar je kan eindeloos combineren met wat je koelkast aan overschotjes te bieden heeft. Kortom, low waste, great taste en je tovert het in een handomdraai om tafel als lunch, apertiefhapje of hartig tussendoortje. Ook in een glutenvrije en/of plantaardige versie!
Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
- 300 gram (glutenvrije) bloem
- 4 gram instant gist
- snuf zout
- 180 ml lauwwarm water
- 2 el olijfolie
Voor de topping:
- 200 gram (plantaardige) room
- 2 peren in fijne plakjes
- 100 gram fetakaas (of andere geitenkaas)
- handje walnoten
- veldsla, rucola of bladpeterselie voor de afwerking
- peper en zout + tijm
Hoe maakt je’t klaar?
Voor het deeg:
- Doe de bloem, zout en gist in een kom.
- Voeg water en olie toe
- Kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg moet elastisch zijn, maar mag nog een heel klein beetje plakken.
- Laat het deeg zeker een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Voor de flammkuchen:
Verwarm je oven voor op 230°C (boven-en onderwarmte zorgt ervoor dat je flammkuchen niet gaat uitdrogen)
- Rol het zelfgemaakte deeg uit: Bestrooi je werkblad met wat bloem en probeer om het deeg zo dun en gelijkmatig mogelijk uit te rollen. Je kan ook altijd meerdere kleine flammkuchen maken, dat werkt iets makkelijker. Je gekochte deeg haal je 10’ vooraf uit de koelkast, op die manier vermijd je breuken bij het openrollen in een te koud deeg.
- Smeer de (plantaardige) room gelijkmatig uit over het deeg. Beleg de flammkuchen met plakjes peer, geitenkaas en gehakte walnoten. Breng op smaak met peper en zout en 1 tl tijm. Gebruik weinig zout in combinatie met fetakaas zodat die smaak niet gaat overheersen.
- Bak de flammkuchen een kwartiertje tot de randjes goudbruin zijn.
- Haal uit de oven en werk af met wat plukjes veldsla, rucola of verse bladpeterselie. Serveer als lunch met een salade of snij in kleine stukjes als aperitiefhapje.
Andere lekkere combinaties?
- Vervang de peer door plakjes appel.
- Combineer met Damse Brie of een blauwe kaas.
- Geen fan van walnoten?
Kies dan voor hazelnoten of pure pistachio’s. Ook pompoenpitten en zonnebloempitten geven heerlijk extra smaak
- Een lekkere extra crunch bovenop de appelversie?
Bestrooi je flammkuchen met gehakte cashew-curry-noten, zalig lekker
- Provençaals sfeertje?
Kies voor plakjes courgette, aubergine of vleestomaat en combineer met paprika en kastanjechampignons. Snijd de plakjes flinterdun en leg ze als dakpannetjes op je deeg zodat ze mooi grillen en garen.
Smakelijk!
Team OHNE