Maart, de maand waarin we beginnen uitkijken naar lentedagen: de zon schijnt elke dag wat langer en feller en die allerdikste wintersjaal kan stilletjes opnieuw opgeborgen worden. Misschien kriebelt het bij jou zelfs al om aan die jaarlijkse grote schoonmaak te beginnen? (Of neen, laat toch maar:-))
Ook op ons bord verlangen we intussen naar zon en lichte smaken. Die verschijnen in maart stap voor stap in de groenten- en fruitrekken van OHNE, maar deze maand heeft toch ook nog wat winterse smaken in petto. Heel wat groenten kunnen immers pas na de grootste vrieskou gezaaid of geplant worden in volle grond.
Wij nemen je mee doorheen een maand waarin je comfortfood op een dag vol maartse buien vlot afwisselt met de eerste lente-oogst. Bovendien is het ook een perfect moment om zelf (samen met je kinderen) wat groenten te laten kiemen en al na enkele dagen te genieten van een frisse lentesmaak die je helemaal zelf gekweekt hebt!
aardappelen
bloemkool
boerenkool
groene selder
knolselder
koolraap
champignons
oesterzwam
raap
pastinaak
prei
radijsjes
rammenas
rode biet
spruitjes
rode kool
schorseneren
spinazie
ui
witloof
witte kool
wortelen
veldsla
Op de 'klassieke' sla is het nog even wachten, maar onze lokale boeren oogsten deze maand wel de mooiste 'muizenoortjes'. Veldsla is zowel koud als gestoofd een topper op vlak van vitamines en knapperigheid. Heerlijk in combinatie met postelein, witloof, spinazie, appeltjes en noten. Geniet van deze smaakmaker, binnenkort maakt veldsla immers plaats voor rucola en kropsla.

Fruit in maart
Citrusvruchten voeren nog een laatste maand de boventoon in de fruitafdeling. Een extra boost vitamine C na een lange winter kan nog steeds deugd doen. Daarnaast vullen we aan met de laatste kratten Belgische appels en peren en de fairtrade bananen die het jaar rond verkrijgbaar zijn. De bijzonder lekkere Italiaanse kiwi’s en passievruchten uit Spanje maken het aanbod compleet.
Citrusvruchten
Appels
Peren
Bananen (fairtrade)
Kiwi’s (Italië)
Passievruchten (Spanje)
Varieer en meng je seizoensgroenten en -fruit

- Heb je nood aan nog wat extra variatie?
Vervang je dagelijkse stukje fruit nu en dan eens door wat knapperige wortels of een extra slaatje van witloof of rode kool.
- Hou je meer van diepzoete smaken?
Vul je potjes dan met gedroogde dadels, vijgen, abrikozen of mangostrips. Of meng ‘s morgens wat gevriesdroogd rood fruit door je granola.
Nood aan vitamine D? Kies voor oesterzwammen op je bord
In maart verlangen we naar het eerste terrasjesweer. Ons lichaam wil ontzettend graag een dagelijkse dosis vitamine D. Wist je dat oesterzwammen ideaal zijn om om aan die behoefte te voldoen? Ze bevatten van nature een hoge concentratie aan vitamine D2. En wanneer je deze heerlijke paddestoelen een kwartiertje in de zon legt, laden ze hun vitamine D-batterijen extra vol.

Rabarber in de aantocht
Op einde van de maart verwelkomen we al de eerste rabarberstelen die met hun zachtroze kleurtje luidkeels schreeuwen dat het nu écht helemaal lente is! Daarover vertellen we je heel graag meer in ons seizoensoverzicht van april. Rabarber is zoveel meer dan lekkere confituur! Stay tuned voor onze rabarberrecepten.

Achter de schermen werken we volop aan een OHNE receptenbundel. Wil je op de hoogte blijven, schrijf dan in op onze nieuwsbrief.
Bekijk hier onze recepten
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol groenten en fruit aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)