← Inspiratie

Risotto met oesterzwammen, prei en postelein

Deze snelle risotto met oesterzwammen en postelein is perfect voor de overgang van winter naar lente. In slechts 15 minuten zet je een voedzaam gerecht op tafel, boordevol vitamine D en seizoensgebonden ingrediënten. Smakelijk eten!

In de eerste weken van maart laten de klassieke lentegroenten nog even op zich wachten. Het ideale moment om deze snelle risotto op tafel te zetten. Je maakt deze lekkere combinatie van postelein en oesterwam in amper 15 minuten klaar. Een ideaal bruggerecht tussen winter en lente.

Dit gerecht maak je voor 4 euro per persoon.

Dit heb je nodig (4 personen):

  • 1 sjalot of 1/2 ui
  • 1 teentje look
  • 300gr risottorijst
  • 1 grote bussel postelein (of 2 kleintjes)
  • 400gr oesterzwammen (of een mix van bospaddestoelen)
  • 400gr prei
  • 50 gr pompoenpitten
  • 100gr (vegan) parmezaanse kaas (80gr + 20 gr voor de garnering)
  • 2el groentebouillon in poeder van Rapunzel
  • 1 glas droge witte wijn

Zo maak je het

  1. ‍Stoof de fijngesneden look en sjalot of halve ui aan in wat olijfolie.
  2. Voeg de risottorijst toe en bak onder voortdurend roeren tot de korrels glazig kleuren.
  3. Blus af met een stevige scheut witte wijn en laat de alcohol volledig verdampen.
  4. Voeg met een pollepel lepel per lepel groentebouillon toe. (Maak die bouillon makkelijk en snel door 2 eetlepels bouillonpoeder van Rapunzel op te lossen in 1 liter water).
  5. Rooster de pompoenpitten in een pan zonder vetstof. Hou ze goed in de gaten zodat ze niet verbranden. Hou apart.
  6. Snij intussen het donkergroene deel van de prei. Snijd de rest van de preistengel(s) dwars doormidden en spoel grondig. Snijd vervolgens in kleine ringen. Stoof de prei op middelhoog vuur in een beetje olijfolie in de pan van de pompoenpitten.
  7. Scheur de oesterzwammen in stukken en voeg ze toe aan de prei, bak enkele minuten op hoog vuur. Kruid met tijm, peper en zout. Hou de groentenmix apart.
  8. Spoel de postelein schoon en laat goed uitlekken. Hou enkele plukjes postelein apart voor de decoratie van je gerecht.
  9. Na ongeveer 15 min. is de risotto gaar (proef tot je de beet hebt die jij lekker vindt). Controleer de gaartijd van de risotto en voeg op het einde een koffielepel (plantaardige) boter toe.
  10. Meng de parmezaanse/vegan kaas onder de risotto tot je een smeuïg geheel krijgt. Kruid naar believen met peper en zout. Voeg nu ook de postelein toe.
  11. Meng de prei-oesterzwam-mix onder de risotto. Dresseer in borden en voeg vlak voor het serveren enkele druppels citroensap en wat extra geraspte kaas toe. Werk af met de laatste plukjes postelein en wat geroosterde pompoenpitten

Smakelijk!

Nood aan vitamine D? Kies voor oesterzwammen op je bord
In maart verlangen we naar het eerste terrasjesweer. Ons lichaam wil ontzettend graag een dagelijkse dosis vitamine D. Wist je dat oesterzwammen ideaal zijn om om aan die behoefte te voldoen? Ze bevatten van nature een hoge concentratie aan vitamine D2. En wanneer je deze heerlijke paddestoelen een kwartiertje in de zon legt, laden ze hun vitamine D-batterijen extra vol.

-

Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.

(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol groenten en fruit aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
30/1/24
11/3/25
Recepten

De seizoensgroenten van OHNE: maart

Verder lezen →
30/1/24
10/2/25
Recepten

De seizoensgroenten van OHNE: februari

Verder lezen →
30/1/24
10/2/25
Recepten

Quinoa met wortel, bietjes en mandarijndressing

Verder lezen →