Maart, de maand waarin we beginnen uitkijken naar lentedagen: de zon schijnt elke dag wat langer en feller en die allerdikste wintersjaal kan stilletjes opnieuw opgeborgen worden. Misschien kriebelt het bij jou zelfs al om aan die jaarlijkse grote schoonmaak te beginnen.
Ook op ons bord verlangen we intussen naar zon en lichte smaken. Die verschijnen in maart stap voor stap in de groenten- en fruitrekken van OHNE, maar deze maand heeft toch ook nog wat winterse smaken in petto. Heel wat groenten kunnen immers pas na de grootste vrieskou gezaaid of geplant worden in volle grond.
Wij nemen je mee doorheen een maand waarin je comfortfood op een dag vol maartse buien vlot afwisselt met de eerste lente-oogst. Bovendien is het ook een perfect moment om zelf (samen met je kinderen) wat groenten te laten kiemen en al na enkele dagen te genieten van een frisse lentesmaak die je helemaal zelf gekweekt hebt!
Welke groenten in maart?
- aardappelen
- bloemkool
- boerekool
- groene selder
- knolselder
- koolraap
- champignons
- raap
- pastinaak
- prei
- radijsjes
- rammenas
- rode biet
- spruitjes
- rode kool
- schorseneren
- spinazie
- ui
- witloof
- witte kool
- wortelen
- veldsla
Op de 'klassieke' sla is het nog even wachten, maar onze lokale boeren oogsten deze maand wel de mooiste 'muizenoortjes'. Veldsla is zowel koud als gestoofd een topper op vlak van vitamines en knapperigheid. Heerlijk in combinatie met witloof, spinazie, appeltjes en noten. Geniet van deze smaakmaker, binnenkort maakt veldsla immers plaats voor rucola en kropsla.
Welk fruit in maart?
- Citrusvruchten voeren nog een laatste maand de boventoon in de fruitafdeling.
Een extra boost vitamine C na een lange winter kan nog steeds deugd doen. - Daarnaast vullen we aan met de laatste kratten Belgische appels en peren en de fairtrade bananen die het jaar rond verkrijgbaar zijn.
- We verwelkomen ook heel graag de bijzonder lekkere Italiaanse kiwi’s en passievruchten uit Spanje.
Varieer en meng je seizoensgroenten en -fruit
- Heb je nood aan nog wat extra variatie?
Vervang je dagelijkse stukje fruit nu en dan eens door wat knapperige wortels of een extra slaatje van witloof of rode kool.
- Hou je meer van diepzoete smaken?
Vul je potjes dan met gedroogde dadels, vijgen, abrikozen of mangostrips. Of meng ‘s morgens wat gevriesdroogd rood fruit door je granola.
Rabarber in de aantocht
Op einde van de maart verwelkomen we al de eerste rabarberstelen die met z’n zachtroze kleurtje luidkeels schreeuwt dat het nu écht helemaal lente is!
Daarover vertellen we je heel graag meer in ons seizoensoverzicht van april.
Rabarber is zoveel meer dan lekkere confituur! Stay tuned voor onze rabarber recepten.
Uiteraard helpen we je bij ons in de winkel graag op weg met leuke recepten als inspiratie.
Achter de schermen werken we volop aan een OHNE receptenbundel!
Wil je op de hoogte blijven, schrijf dan in op onze nieuwsbrief.
Check onze laatst gepubliceerde recepten hier.