Detox voor je lijf
Wanneer de winter aanbreekt, voelt het vaak als een uitdaging om voldoende variatie te vinden in de groenten op je bord. Door te spelen met verschillende texturen en kruiden, kan je er toch voor zorgen dat je lichaam verwent wordt met veel vitamines en mineralen. En dat precies in die tijd van het jaar dat dat onze natuurlijke weerstand wat extra hulp kan gebruiken.
Detox voor je portemonnee
Extra leuk voordeel: wintergroenten zijn vaak bijzonder goedkoop én ze bewaren makkelijk. Dat is dus perfect nieuws voor wie graag kiest voor een zuinige periode. Vind je zo’n giga kool altijd veel te veel om klaar te maken? Kies dan voor makkelijke bulkrecepten. Niets zo leuk als op een koude regendag lekker te koken om vervolgens je diepvriesvoorraad aan te vullen met al die heerlijke gerechten.
De seizoensgroenten van januari
aardappel,
aardpeer,
boerenkool,
knolselder,
koolraap,
noten,
paddestoelen,
pastinaak,
pompoen,
prei,
raap,
rammenas,
rode biet
Kolen worden ten onrechte vaak geassocieerd met zwaar en calorierijk. Kolen zijn, zoals de meeste andere groenten, nutriëntdense voedingsmiddelen. Dat betekent dat ze relatief veel essentiële voedingsstoffen voor weinig calorieën bevatten. Een portie boerenkool van 100 gram (rauw) bevat bijvoorbeeld nauwelijks 50 kcal, rode, witte en savooikool nauwelijks 30 kcal. (Bron: www.gezondheid.be)
Wij geven je alvast wat inspiratie om met boerenkool en rode kool aan de slag te gaan.
Recepten met boerenkool
Met 1 bussel boerenkool maak je:
- boerenkoolchips: voor 4 personen, als gezonde snack tijdens een luie filmnamiddag op de bank
- een seizoenssmoothie: die smaakt -pinky promise!- écht lekker, ja, ook met die boerenkool erin
- groene pasta: een zalig winters met een smeuïg boerenkoolsausje
Bekijk onze recepten met boerenkool
Recepten met rode kool
Met 1 (middelgrote) rode kool maak je:
- rode kool met véél appeltjes voor 4 personen
- een lekker winters slaatje met rode kool in de hoofdrol
- een smoothie met banaan en gevriesdroogd rood fruit
Wist je dat... kolen veel vitamines en mineralen die we net in deze tijd van het jaar heel erg nodig hebben. De soort en hoeveelheid vitamines en mineralen verschilt van soort tot soort. Zo is boerenkool rijk aan vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. Rode kool bevat veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. In savooikool zit veel kalium, beta-caroteen en foliumzuur. Spruiten zijn net als broccoli zeer rijk aan kalium, vit. B1, B2 en B6, en vitamine K. (Bron: www.gezondheid.be)
Bekijk onze recepten met rode kool
Groentjes als voornemen
En tot slot nog even dit: laat je goede voornemens voor de start van een nieuw jaar nooit je plezier om te tafelen in de weg staan. Meer groenten, da’s zeker een goed idee, maar zorg ervoor dat je daar vooral meer van kan genieten. Precies in veel variatie schuilt dé sleutel tot echt duurzame voeding. Bij OHNE doen we niets liever dan jou goesting geven om de veelzijdigheid van veel groenten te ontdekken. Gebruik onze recepten, tips en tricks als de start van je eigen creatieve kookavonturen.
Veel kookplezier. En vooral, smakelijk!
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol groenten en fruit aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)