Wie graag wat minder vlees eet, heeft soms moeite om voldoende variatie te vinden in het aanbod van vleesvervangers. We maken je graag wegwijs in de talloze mogelijkheden van vegetarische alternatieven. Daarbij zorgen we ook voor recepten, tips & tricks met veggie vlees. Starten doen we met de meest veelzijdige vleesvervanger: seitan!
Sei-wat? Wat is seitan?
Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit. Seitan komt uit Japan waar het al honderden jaren op traditionele wijze wordt bereid. Het wordt gemaakt van tarwemeel en water. Door het deeg steeds uit te spoelen blijft het tarwe-eiwit, de gluten, achter. De glutenmassa wordt in water of (vegetarische) bouillon gekookt tot een product met een sponzige structuur en een hartige smaak. Het bevat een bom aan proteïnen (20 tot 25%) en je kan er eindeloos creatief mee zijn in de keuken.
(Bron: vegetariers.nl)
Is dat echt géén vlees?
Wellicht de vleesvervanger die dankzij z’n structuur het meest die van dierlijk vlees benadert, is seitan. Precies daarom is het ontzettend geschikt om ‘echte carnivoren’ te overtuigen van een vegetarisch of plantaardig alternatief. Bovendien is seitan heel makkelijk klaar te maken en kan je het op heel uiteenlopende manieren bereiden: steak, balletjes, gehakt, spiesjes,... het is allemaal mogelijk.
Wist je dat
- Seitan is een vleesvervanger van de ‘eerste generatie’. Dit betekent dat het eindproduct slechts een beperkt aantal bewerkingen heeft ondergaan. Wist je trouwens dat uit onderzoek blijkt dat ultrabewerkte plantaardige vleesvervangers (in tegenstelling tot ultrabewerkt vlees) geen negatieve impact hebben op onze gezondheid?
- Seitan wordt gemaakt van tarwegluten en is precies daarom jammer genoeg niet geschikt voor wie glutenintolerant is. Kies in dat geval vb. voor tofu, tempeh of een glutenvrije groentenburger.
Veelzijdig koken met seitan: een aantal recept tips
*In grote plakken versneden als ‘steak’. Je bakt je seitansteak gewoon in de pan. Enkele minuten aan beide zijden op een middelhoog vuur en klaar. Je serveert het met frietjes en je favoriete salade.
*Als gehakt in je pastasauzen, wraps en ‘balletjes’: vermaal de seitan in een keukenmachine of blender tot gehakt en het is klaar voor gebruik. Opgelet: plantaardig gehakt moet veel minder langer bakken of garen in vergelijking met dierlijke producten!
*gespiest op een stokje als de zaligste brochette op je barbecue. Marineer in je favoriete dressing, even grillen en genieten maar!
*in een stoofpotje om jezelf te verwarmen tijdens koude herfst-en winterdagen: stoverij, ragout, chili sin carne,... je maakt het allemaal met seitan.
Je merkt het al, de mogelijkheden om seitan te bereiden zijn ein-de-loos. Snuister even door alle heerlijke recepten van van Proveg en maak in een mum van tijd een vegetarisch of vegan gerecht met seitan!
Smakelijk!
Seitan is bij OHNE te verkrijgen:
OHNE Gent: seitan van De Goede Zaak
OHNE Ternat: seitan van Fresh & Veggie (op bestelling)
OHNE Nevele: seitan van De Goede Zaak (binnenkort) en De Hobbit
OHNE Zwalm: seitan van afwisselend De Goede Zaak en Fresh & Veggie (best op bestelling)
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)