Gegrilde groenten op de barbecue zijn altijd een goed idee. Of je nu een doorgewinterde grillmeester bent of een beginnende barbecuefan, met het bereiden van groente op de barbecue ben je altijd een stapje voor: no stress, veel smaak en hopen tijdwinst. Til je BBQ naar een hoger niveau met deze 5 tips. Smakelijk!
1. Je kan alles vooraf klaarmaken
- De meeste groenten kan je perfect ‘s ochtends of zelfs een dag vooraf versnijden, kruiden en marineren.
- Blancheer harde groenten 2 minuten in kokend water en laat ze op de barbecue simpelweg ‘kleur pakken’.
- Te weinig plaats op de barbecue? Schakel je oven in om groenten vooraf te roosteren. Geef ze dat rokerige smaakje door ze vlak voor het serveren nog even op de barbecue te leggen.
Onze recepten voor de bio bbq
2. Je hebt een eindeloze keuze aan marinades en dressings
Bijna alle klassieke dressings en marinades voor vleesgerechten kan je ook toepassen op gegrilde groente.
- zo kan je perfect (zoete) aardappelen en jonge worteltjes lakken in een honingdressing
- bloemkool combineert dan weer heerlijk met marinades op basis van currykruiden
- aubergine, paprika en courgette in combinatie met zuiderse kruiden als oregano, tijm en rozemarijn brengen je instant in vakantiesfeer
- marineer champignons in tamari voor een oosters sfeertje
3. Je schoonmaakwerk is beperkt tot het absolute minimum
- jonge wortelen, nieuwe aardappelen en alle verse seizoensgroenten hoef je niet of nauwelijks te schillen. Schrob eventuele aarde weg met een kopersponsje of kokosborstel, spoel onder de kraan en droog goed af. Je voorbereidingstijd blijft dus beperkt tot enkele minuten, hoe leuk is dat?
Klik hier voor de lekkerste recepten!
4. Een minuutje meer of minder grilltijd steekt niet zo nauw
Véél minder stress dan die perfecte cuisson van het vlees :-)
- het grillen van vlees of vis is een (voor sommige bijna sacrale) taak waar precies goed het verschil maakt tussen een heerlijke maaltijd of een duffe bedoening. Ben jij niet bepaald de volgende barbecue king? Zet dan volop in op groenten: je hebt net iets meer klaarmaakmarge bij het garen van groenten. Bovendien is geen/minder vlees ook een bonus voor je gezondheid én je portemonee.
5. Je hebt keuze uit zo veel soorten groenten dat iedereen altijd wel iets lust uit je grill-assortiment
- Ook in een gezelschap met moeilijke eters kan je vlot scoren met een veggie-assortiment: net de variatie op je grill zorgt ervoor dat iedereen wel iets lust van alle groenten die je voorschotelt.
Ontdek onze barbecue recepten