In oktober, wanneer de dagen korter en kouder worden, is er niets beter dan een warme, huiselijke maaltijd die ook wat comfort biedt. Deze romige zoete aardappelpuree, geserveerd met kruidig sojagehakt en knapperige paksoi, is perfect voor deze tijd van het jaar. De zachte, lichtzoete puree vormt de ideale basis voor de hartige topping, terwijl een vleugje limoen en verse koriander zorgen voor een frisse, herfstige toets. Dit gerecht brengt zowel warmte als smaak en is perfect om van te genieten tijdens een gezellige avond in oktober.
In elkaar geflanst, getest én goedgekeurd door onze collega’s (incl. kids!).
Ingrediënten:
- 4 middelgrote zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 2 paksoi (of Chinese kool, kan ook), grof gehakt (stelen en bladeren gescheiden)
- 400 g sojagehakt
- 200 ml room
- 2 grote ajuinen, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels curry- of kerriepoeder (of een zelfgemaakte mix van kurkuma, komijn, koriander, mosterdzaad, gember, cayennepeper en kaneel)
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 limoenen (sap en schil)
- Verse koriander, grof gehakt
- Kokosolie, olijfolie of boter om te bakken
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
1. Zoete aardappelen koken: Schil en snijd de zoete aardappelen in blokjes. Breng een grote pot met water aan de kook en kook de aardappelen in ongeveer 10-15 minuten zacht. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pot. Voeg 50 ml room, 1 theelepel kokosolie en 2 eetlepels boter toe. Stamp de aardappelen tot een romige puree. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
2. Uien en knoflook bakken: Verhit wat kokosolie of boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ajuinen toe en bak ze glazig (ongeveer 4-5 minuten). Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
3. Sojagehakt en kruiden: Voeg het sojagehakt toe aan de pan met de uien en bak het gehakt ongeveer 5 minuten. Voeg dan 2 eetlepels curry- of kerriepoeder (of je kruidenmix), komijnpoeder en korianderpoeder toe. Bak nog 2 minuten door om de kruiden goed in te laten trekken.
4. Room toevoegen: Voeg de resterende 150 ml room toe aan het gehaktmengsel en laat het geheel 5-7 minuten sudderen tot het een romige saus vormt. Breng op smaak met zout en peper.
5. Paksoi: In een aparte pan, verhit een beetje olie en bak eerst de gesneden stelen van de paksoi voor ongeveer 3-4 minuten. Voeg daarna de bladeren toe en laat ze kort slinken (ongeveer 1-2 minuten). Haal de pan van het vuur en zet apart.
6. Afwerking: Voeg het sap en de schil van 1 limoen toe aan het gehaktmengsel voor een frisse smaak. Breng alles op smaak met extra zout en peper indien nodig. Kruid af met verse koriander.
Verdeel de zoete aardappelpuree over de borden als basis. Schep het gehaktmengsel bovenop de puree en verdeel de paksoi daarover. Garneer met verse koriander en eventueel extra limoenrasp.
Eet smakelijk!
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)