Ultieme comfortfood met een lekker gerookte twist dankzij plantaardige spekreepjes!
Dit gerecht maak je voor 4 euro per persoon.
Dit heb je nodig (4 personen):
- 1 sjalot of 1/2 ui
- 1 teentje look
- 300gr risottorijst
- 1 grote courgette (of 2 kleintjes)
- 400gr kastanjechampignons (of een mix van bospaddestoelen)
- 400gr pompoen in blokjes
- 50gr plantaardige spekreepjes, enkele minuten geweekt en uitgelekt.
- 100gr (vegan) parmezaanse kaas (80gr + 20 gr voor de garnering)
- een stevige handvol verse kruiden/wintergroensel (peterselie, postelein, rucola, veldsla,...)
- 2el groentebouillon in poeder van Rapunzel
- 1 glas droge witte wijn
Zo maak je het
- Stoof de fijngesneden look en sjalot of halve ui aan in wat olijfolie.
- Voeg de risottorijst toe en bak onder voortdurend roeren tot de korrels glazig kleuren.
- Blus af met een stevige scheut witte wijn en laat de alcohol volledig verdampen.
- Voeg met een pollepel lepel per lepel groentebouillon toe. (Maak die bouillon makkelijk en snel door 2 eetlepels bouillonpoeder van Rapunzel op te lossen in 1 liter water).
- Snij intussen de pompoen in kleine blokjes en blancheer ze 4 minuten in gezouten kokend water. Snij de champignons in stukken en bak ze op hoog vuur. Voeg na enkele minuten de pompoenblokjes toe en kruid met tijm, peper en zout. Hou de groentenmix apart.
- Na ongeveer 20 min. is de risotto gaar (proef tot je de beet hebt die jij lekker vindt). Controleer de gaartijd van de risotto en voeg op het einde een koffielepel (plantaardige) boter toe.
- Meng de parmezaanse/vegan kaas onder de risotto tot je een smeuïg geheel krijgt. Kruid naar believen met peper en zout.
- Hak tenslotte ook een dik handvol verse kruiden en groensel grof. Mix en match peterselie, basilicum, rucola.
- Meng de pompoen-paddestoelen-mix onder de risotto. Dresseer in borden en voeg vlak voor het serveren enkele druppels citroensap en wat extra geraspte kaas toe. Werk af met grofgehakte peterselie, rucola, veldsla of postelein.
Smakelijk!
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol groenten en fruit aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)