We zouden het in de koudere maanden van het jaar soms vergeten, maar ook de winter heeft heel wat lekkere combinaties te bieden op vlak van slaatjes. Zo kom je met een combinatie van veldsla en rode biet of met een aziatische twist bij savooikool lekker licht en verrassend uit de hoek.
Salade van rode biet en veldsla met tahindressing
Ingrediënten voor 2 personen:
- 3 gekookte rode bieten
- 100 g veldsla
- 1 eetlepel tahin
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel honing of agavesiroop
- Zout en peper
Bereiding:
- Snijd de gekookte rode bieten in blokjes of schijfjes.
- Meng de veldsla met de rode bieten in een kom.
- Maak de dressing door tahin, citroensap, honing, zout en peper te mengen met een beetje water tot een gladde saus.
- Giet de dressing over de salade en meng goed door.
Tip: Op zichzelf is de salade lekker als bijgerecht, maar je pimpt ‘m ook makkelijk tot een heuse lunch met wat verbrokkelde fetakaas en een handvol geroosterde zonnebloempitten.
Aziatische salade met savooikool
Deze snelle roerbak van savooi geeft de groente een totaal andere stijl en smaak. Bijzonder lekker op zichzelf, maar ook ideaal als vulling in wraps of afgekoeld als basis voor een salade.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 kleine savooikool
- 2 el tamari
- 2 el sesamzaadjes
- zonnebloemolie
- 1 eetlepel tahin
- 1 teen look
- 2cm verse gember doormidden gesneden
- 1 el rijstazijn (of ciderazijn)
- Zout* en peper
Bereiding:
- Snijd de savooi middendoor en verwijder de harde kern. (Zoals bij een venkel of stronk witloof.)
- Snijd de helften in heel dunne plakken zodat je een hoop savooisliertjes bekomt.
- Verhit de olie in je plan en voeg de savooisliertjes toe. Voeg ook de tahin en de gember toe en pers het teentje look uit in de pan.
- Roerbak het geheel tot de savooi wat zachter wordt, maar knapperig blijft.
- Voeg tot slot de azijn en tamari toe.
- Kruid af met peper en (eventueel) zout*.
- Bestrooi vlak voor het serveren met sesamzaadjes.
*tamari en sojasaus zijn zout van nature, proef dus voor je extra zout toevoegt aan dit gerecht.
Tip: heb je geen lookpers, snijd de look dan heel fijn en bak de look en gember gedurende 2 minuten voor je de savooi toevoegt.
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol groenten en fruit aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)