Appels en peren vergelijken
Herfst is in het land! Dan zijn appels en peren volop in het seizoen. Deze heerlijke fruitjes vormen de basis voor talloze gerechten, van zoete desserts tot hartige maaltijden. Maar welke appel of peer past nu het best bij jouw kookplannen? In dit artikel nemen we je mee langs verschillende rassen en geven we tips over hoe je ze optimaal kunt gebruiken in de keuken. Of je nu een sappige eetappel zoekt, een stevige stoofpeer of een veelzijdige variëteit voor warme en koude bereidingen—je zal ontdekken dat niet elke appel of peer hetzelfde is!
Appels
Jonagold
De bekendste appel en een all-arounder, meestal gebruikt als eetappel, maar ook makkelijk in desserten omdat hij mooi z’n vorm behoudt. Wij gebruikten hem in deze verrassende combinatie met koolraap en prei.
Boskoop
De stoofappel bij uitstek, ideaal voor appelmoes.
Elstar
Een zachtere appelsoort, behoorlijk zoet van smaak, laat zich minder goed lang bewaren.
Zin in een snelle croque met een twist? Probeer onze Croque appel-honing-brie-walnoot.
Wellant
Een ouder appelras dat vaak grote appels oplevert, de smaak is milder uitgesproken zoet dan een jonagold, maar heeft meer diepgang en gelaagdheid. Ideaal voor heerlijke bereidingen warm en koud.
Braeburn
Fris appeltje met gezonde blos, harder dan z’n soortgenoten. Een beetje de granny smith onder de rode appeltjes.
Dacht jij dat appelbeignets enkel voor op de kermis waren? Je maakt ze heel eenvoudig lekker zelf met ons recept!
Peren
Conference
De bekendste perensoort die vooral als eetpeer heel geschikt is. Kan je zowel ‘hard’ als afgerijpt makkelijk verwerken.
Doyenné du Comice
Stevige dikbuikpeer die tijd nodig heeft om te rijpen. Heerlijk zoet en sappig en fenomenaal als contrastfruit met vb. volle kazen bereidingen zoals in deze flammkuchen.
Voila, dus of je nu kiest voor een zoete Jonagold, een stevige Boskoop of een sappige Conference, je zal altijd een goed gerecht op tafel kunnen toveren. Met zoveel verschillende rassen kan je eindeloos variëren in smaak, textuur en toepassing. Experimenteer en leer!
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)