← Inspiratie

Recepten met pompoen

Heb je je pompoen uitgehold voor Halloween en weet je niet wat doen met al dat vruchtvlees? Geen zorgen, in no time heb je een voorraad pompoenpuree waar je de komende weken de meest uiteenlopende gerechten mee kan klaarmaken! En wat met de pitten? Lees vooral verder!
Wist je dat... Je ook de pitten van je uitgeholde pompoen kan drogen en gebruiken?

Pompoenpuree in 1-2-3

pompoen puree
Kook het vruchtvlees, mix en vries porties in voor de volgende recepten!
  1. Neem het vruchtvlees van je uitgeholde pompoen en stoom (of kook) dit tot het fluweelzacht is.
  2. Laat zeer goed uitlekken en mix tot een gladde puree.
  3. Vries porties in aparte doosjes in en gebruik ze voor elk van de onderstaande recepten.

Geroosterde pompoenpitten

pompoen uithollen pitten
Kook de pitten en rooster op een bakplaat.
  1. Doe de pitten in een grote kom met water. De pitten komen boven drijven. De sliertjes kan je weggooien.
  2. Kook de pompoenpitten 20 minuten in water met zout. Laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
  3. Verdeel de pompoenpitten over een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel de pitten met een beetje olijfolie. Verdeel naar smaak de specerijen over de pompoenpitten.
  4. Rooster de pompoenpitten in 15-20 minuten in de oven (hetelucht) op 200 graden Celsius. De pitten gaan een beetje poppen.
  5. Bewaar de geroosterde pompoenpitten in een pot.

Pompoenkoekjes met havervlokken

koffie en pompoenkoekjes met pecannoten
Lauwwarm zijn deze overheerlijk bij een dampende tas koffie, chocolademelk of thee.

Dit recept is voldoende voor 10 tot 12 grote koekjes.

Ingrediënten

  • 350 gr pompoenpuree (uit je vriezer)
  • 1 ei
  • 200 gr (glutenvrije) bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 gr havervlokken of havermout
  • 100 gr (plantaardige) boter
  • 200 gr rietsuiker
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen gember
  • 1 tl speculooskruiden
  • 1 mespunt gemalen muskaatnoot
  • optioneel: handvol pecannoten, grof gehakt voor extra crunch

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Mix de boter met de suiker tot een dikke massa. Voeg de pompoenpuree en de kruiden toe. Mix goed door en voeg dan het ei toe.
  • Meng de bloem en het bakpoeder onder het pompoenmengsel en voeg dan beetje bij beetje de havervlokken toe. Voeg op het einde de pecannoten toe aan het mengsel. Je deeg moet makkelijk schepbaar zijn en niet te lopend.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmatje en schep hier met een ijsschep koekjes op. Leg de koekjes niet te dicht bij elkaar, ze zetten nog wat uit in de oven. Bak ze gedurende 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een bakrooster en geniet. Lauwwarm zijn ze overheerlijk bij een dampende tas koffie, chocolademelk of thee.
  • Eens volledig afgekoeld kan je de koekjes ook enkele dagen bewaren in een luchtdichte doos.

Pompoensoep, maar dan net even anders

pompoensoep met brood
Het geheime recept van de mama van Kristien.. pompoensoep met gember & sinaas!

Het geheim van een goeie pompoensoep?

Dat is ofwel je pompoen vooraf roosteren (mét de schil en liefst met heel veel curry of paprikapoeder, wat ons betreft) of... je volgt het recept van de mama van Kristien van OHNE Ternat en maakt een zalige pompoensoep met sinaas en gember als verrassende smaakmakers.

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 dikke stengel prei
  • 1 aardappel
  • 2,5 liter water
  • 1,5 kilogram pompoen (in blokjes) of pompoenpuree
  • 2 sinaasappels
  • olijfolie/(plantaardige) boter
  • 1 el vers geraspte gember
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el groentebouillon
  • handvol verse peterselie
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: (plantaardige) room

Hoe maak je het klaar?

  1. Snij de pompoen, ajuin, prei en aardappel in blokjes. (Werk je met pompoenpuree? Voeg die dan pas toe na stap 2)
  2. Smelt de boter/verhit de olie in een ruime kookpot op hoog vuur. Stoof de groenten aan gedurende 6 tot 8 minuten, blijf regelmatig roeren.
  3. Voeg ongeveer 2l water toe (tot de groenten onder staan). Voeg ook de bouillon toe en het sap van de 2 sinaasappels. Vergeet ook de laurierblaadjes en de verse gember niet.
  4. Laat even opkoken en daarna 35 tot 40’ pruttelen op een zacht vuur.
  5. Verwijder de laurierblaadjes en mix de groenten tot je een zijdezachte textuur bekomt. Leng eventueel nog wat aan met extra water. Kruid met peper en zout en serveer in een diep bord of kom. Werk af met veel fijngehakte peterselie en (eventueel) een scheutje room.

Tip: De gember en sinaas geven diepgang aan deze soep. Wil je die smaak wat versterken? Voeg dan op het einde eventueel nog wat extra sap toe (van een extra sinaasappel). Extra peper geeft ook wat punch. Vermijd té veel gember omdat dit anders overheerst in smaak.

Smakelijk!

Hartige pompoenwafels met plantaardige spekreepjes

pompoenwafel met spekreepjes en hazelnoten
Wat kies jij: als ontbijt, lunch of als aperitiefhapje?

Dit recept is ideaal om snel een lekker hartig ontbijt op tafel te zetten. Uiteraard ook heerlijk als lunch met een slaatje of ‘out of the box’ aperitiefhapje.

Voor 6 wafels.

Ingrediënten

  • 125 gram pompoenpuree
  • 75 ml (plantaardige) melk (ongezoet)
  • 1 ei
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • peper en zout naar smaak
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 gram bakmeel
  • optioneel: snuf cayennepeper of 1/2 tl chilivlokken voor extra punch
  • optioneel: grof gehakte hazelnoten voor een extra knapperige toets
  • 60gr comète végé allumettes

Bereiding

  1. Week de comete allumette in heet water gedurende 6 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  2. Meng in een kom de pompoenpuree met de melk, het ei en de olie. Voeg ook de specerijen en het bakpoeder toe. Zeef de bloem boven het beslag en meng zorgvuldig.
  3. Warm je wafelijzer voor en laat het goed heet worden. Schep het beslag in het wafelijzer en bak de wafels in 5-7 minuten gaar. De baktijd varieert per wafelijzer.
  4. Bak tot slot de comete allumettes in een beetje olie tot ze knapperig zijn.
  5. Serveer de wafeltjes met de plantaardige spekreepjes, werk af met de crumble van hazelnootjes en geniet!

Wist je dat... je dit wafelbeslag een dag vooraf kan klaarmaken? In de koelkast bewaren en de dag erna lekker snel bakken.

Nog meer pumpkin party?

pompoen pasta
Gebruik je pompoenpuree in een pesto of pastasaus, in een groentenlasagne of in een heerlijke canneloni.

Pompoen is een ontzettend veelzijdige groente. Gebruik je pompoenpuree ook gerust in een alternatieve pesto of pastasaus, als ‘vullaagje’ in een groentenlasagne of in een heerlijke canneloni met onze chick ‘n pea-stukjes. Maak zelf een spread van pompoen als extraatje bij de boterham of een kaasschotel,...

Combineer naar hartenlust met andere seizoensgroenten zoals zoete aardappel, pastinaak en knolselder. Geef extra diepte aan je pompoengerechten met veel verse peterselie en (hazel)noten. Op die manier raak je nooit uitgekeken op al die prachtige pompoenen die de herfst te bieden heeft.

-

Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.

(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
30/1/24
3/10/24
Recepten

Soorten appels en peren: welke past het best bij jouw gerecht?

Verder lezen →
20/10/21
3/10/24
Recepten

Appelbeignets

Verder lezen →
20/10/21
14/10/24
Recepten

4x Low Waste Halloween: van pompoen tot kostuum

Verder lezen →