Aardperen, ook wel bekend als topinamboer, zijn veelzijdige knolgroenten die zorgen voor een delicate, nootachtige smaak in allerlei gerechten. In deze recepten schitteren ze als geroosterde snack en in een frisse, knapperige salade met seizoensgroenten en hazelnoten.
Geroosterde aardperen
Ingrediënten:
- 1 kilo aardperen
- 1-2 el olijfolie
- 1 tl grof zeezout
- Je favoriete dips
- Optioneel: extra kruiden naar keuze
Recept:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Boen de aardperen onder stromend water schoon of schil ze, snijd ze in gelijke stukken of partjes. Schep de aardperen op een bakplaat om met de olijfolie, zodat ze een dun oliefilmpje hebben.
- Bestrooi de aardperen met het zeezout (en andere kruiden zoals rozemarijn en tijm, chilivlokken en paprikapoeder of komijnpoeder) en rooster ze in de voorverwarmde oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar.
- Laat even afkoelen en serveer vervolgens lauwwarm met je favoriete dips.
Tip: je hoeft verse aardpeer niet persé te schillen. Goed schoonschrobben met een kopersponsje en daarna afspoelen en droogdeppen is voldoende. De schil is immers perfect eetbaar.
Slaatje van aardpeer, radijzen, witloof en hazelnoot
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 g rucola, witloof of veldsla
- 8 radijsjes
- 2 aardperen
- 2 handjes hazelnoten
- 3 eetlepels hazelnootolie of olijfolie
- het sap van een halve citroen
- zout en peper
Recept:
- Was de sla en de radijsjes. Schil de aardperen of schrob ze goed schoon.
- Rasp de aardperen en besprenkel ze met wat citroensap (zo voorkom je verkleuren).
- Snijd de radijsjes in dunne plakjes of kleine blokjes.
- Hak de hazelnoten grof.
- Meng de sla, aardpeer en radijs in een kom.
- Maak een eenvoudige dressing met citroensap, olie en wat peper en zout.
Graag een extra zoete toets? Rasp ook een halve appel en meng die mee door de salade.
Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de hazelnoten en de dressing. Hussel door elkaar en geniet!
Tip: Deze salade combineert heerlijk met een zachte kaas, vb. florence geitenkaas of de first snow van omage.
Natuurlijk doet de aardpeer het ook fantastisch in een bake tray, soep of puree. Kortom, die topinamboer is een toppertje in je herfstgerechten.
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol groenten en fruit aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)