Dol op quiche, maar liever helemaal plantaardig? Probeer dan zeker eens onze vegan versie met broccoli en cashewroom. Lekker licht en bomvol smaak! Geen broccoli in je koelkast? Vervang gerust door bloemkool, boerekool, romanesco of versneden savooikool.
Ingrediënten voor 1 grote quiche
- 200 g volkoren tarwemeel**
- 100 g koude (plantaardige) boter of kokosolie
- 3 eetlepels chiazaad + 9 eetlepels water (als ei-vervanger)
- 1 stevige broccoli in roosjes (schil je steel en verwerk het binnenste zeker mee in je quiche)
- ½ ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 kopje cashewnoten (geweekt in water)
- 200 ml plantaardige melk (ongezoet)
- Zout, peper en kruiden naar keuze
** Of (een mix naar keuze van) glutenvrij havermeel, rijstmeel en boekweitmeel.
Bereiding van de quiche
- Vooraf: Meng eerst het chiazaad met het water en laat even staan zodat het kan wellen. Je krijgt een jelly sausje dat straks de magische binder wordt in je quiche. Laat ook je cashewnoten weken in warm water. Verwarm je oven alvast voor op 180°C.
- Bodem: Meng de bloem met de plantaardige boter/kokosolie en een snufje zout. Voeg indien nodig lepels water toe tot je een soepel deeg krijgt. Rol uit en druk het deeg in een ingevette quichevorm. Prik gaatjes in de bodem en bak 10 minuten op 180°C.
- Vulling voor je quiche: Fruit de ui en knoflook in een pan. Voeg de broccoliroosjes en geschilde steeltjes toe en bak enkele minuten. Giet de geweekte cashewnoten af en blend ze met de plantaardige melk tot een romige massa. Voeg zout, peper en kruiden toe naar smaak. Meng de groenten met de cashewroom en het chiamengsel en giet dit in de voorgebakken bodem.
- Bakken: Bak 30-35 minuten op 180°C totdat de vulling van de quiche stevig aanvoelt.
💡Serveertip: deze quiche gaat heerlijk samen met een salade met dressing op basis van tahin (sesampasta). Ook een dip als hummus, tofusla of tomatine zorgt voor nog wat extra smaak.
Op zoek naar meer quicherecepten? Probeer dan zeker eens onze
glutenvrije quiche bomvol groenten met een aardappelbodem
Of deze klassieker onder de quiches met feta en spinazie
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol groenten en fruit aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)