← Inspiratie

Pesto recepten, cito presto!

Pesto, een heerlijke basis voor pastasaus, maar net zo overheerlijk op een stukje geroosterd brood of als smaakmaker bij ovenschotels. Je verwerkt er makkelijk restjes van je groenten in én je kan het invriezen. Lekker veelzijdig dus en bovendien razendsnel gemaakt.
DATUM

18/4/2025

LOCATIE

Prijs

Gegeven door

Schrijf je in →

Hoe maak je de perfecte pesto?

Een goeie pesto is een kwestie van kwalitatieve ingrediënten en het respecteren van enkele basisverhoudingen.

De basis

  • 1 deel noten of zaden (pijnboompitten, walnoten, pompoenpitten,...)
  • 1 deel ‘groen’ (basilicum, wortelloof, postelein, rucola,...)
  • 1,5 deel parmezaanse kaas (of een plantaardige vervanger)
  • 1,5 deel olijfolie
  • 0,5 deel citroensap
  • 1 teentje look (optioneel)
  • peper en zout (naar smaak)
pesto
Voeg citroen bij voor frisheid, noten voor extra punch, maar doseer met peper en zout.

Welke noot gebruik ik best in pesto?

De klassieke pesto combineert basilicum met pijnboompitten, maar er zijn talloze variaties mogelijk:

  • Hou je van wat meer punch? Kies dan voor walnoten, die smaken stevig door.
  • Maak je een plantaardige pesto? Gebruik dan cashewnoten of zonnebloempitten, die zorgen voor romige textuur.
  • Liever een budgetvriendelijke mix? Vervang de pijnboompitten dan eens door pompoenpitten, net zo lekker, maar een stuk voordeliger.

Moet dat altijd met basilicum?

Ben je wat uitgekeken op de smaak van basilicum of heb je een heleboel andere groene kruiden en bladgroenten in je voorraad? Gebruik ze gerust en ontdek leuke smaakvariaties.

  • Postelein of waterkers -> ideaal voor wie houdt van een zachte en milde smaak. Je kan in de pesto eventueel een combinatie maken met een sterkere noot zoals hazelnoten of pistachenootjes.
  • Rucola -> al bijna net zo’n klassieker als de basilicum-variant. Rucola smaakt wat sterker gepeperd, walnoten zullen deze smaak nog versterken, cashewnoten of zonnebloempitten verzachten die smaak.
  • Zongedroogde tomaten -> van groen naar pesto rosso in geen tijd. Vervang je groene blaadjes door zongedroogde tomaten en geniet van een heerlijk intense tomatenpesto.
  • Spinazie, broccoli, sla,... -> Je kan heel wat restjes van groene groenten verwerken in pesto. Zeker wanneer je deze pesto als basis voor een pastasaus wil gebruiken. Verwerk dus gerust wat blaadjes spinazie & sla of enkele stukjes (gegaarde!) courgette of broccoli. Je hoort het al, pesto is ook ideaal om heel veel verborgen groenten in je bereiding te stoppen.
Wist je dat je zelf 30% van je groensel in pesto kan vervangen door wortelloof? Heel goed spoelen vooraf en daarna genieten van de pittige, kruidige twist in je zero waste-pesto.
Vervang je groene blaadjes door zongedroogde tomaten en geniet van een heerlijk intense tomatenpesto.
Vervang je groene blaadjes door zongedroogde tomaten en geniet van een heerlijk intense tomatenpesto.

Plantaardige pesto, please!

Pesto is 1 van de meest eenvoudige gerechten om volledig plantaardig (en sowieso glutenvrij) klaar te maken. Probeer het eens, je zal versteld staan van het resultaat!

Vegan parmezaan bestaat uit 100gr cashewnoten, 2 eetlepels edelgistvlokken, 1/2 theelepel zout en 1/2 theelepel knoflookpoeder. Samen in de blender en je bent al klaar. Net voor het serveren enkele druppels citroen toevoegen geeft nog wat extra smaak. Ook heerlijk op je pasta’s en salades!

Hoe exact moet ik dat afwegen?

Pesto maken is geen afgewogen zaak, je kan best wat spelen met de verhoudingen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de bereiding die je wil klaarmaken.

  • Wil je vb. wat minder olijfolie gebruiken, voeg dan wat kookvocht van je pasta toe als alternatief. Zo vermeerder je makkelijk je volume zonder een te vette smaak te creëren.
  • Mis je wat frisheid? Kies dan voor extra citroensap.
  • Maak eens een korstje van pesto op een ovengerecht. Meng je basispesto met wat paneermeel, geroosterd broodkruim of panko. Garneer hier je favoriete vlees/vervanger, vis of groenten mee. Zo zorg je voor extra lekkere crunch bij je ovengerecht.
  • Te veel pesto gemaakt? Doe de rest in een doosje/bokaaltje en ‘dek af’ met een dun laagje olijfolie. Zo bewaart je verse pesto nog makkelijk een weekje in de koelkast. Oh ja, je kan het ook gewoon in je diepvriezer stoppen als basis voor je volgende pastasaus of wokgerecht.
  • Let op met het gebruik van peper en zout. Parmezaanse kaas geeft doorgaans een stevige zoute smaak af, dus doseer. De keuze van je noot en bladgroen bepalen dan weer hoeveel peper je nog moet toevoegen. Kruid je pesto dus pas definitief af wanneer alle ingrediënten goed gemixt zijn en je kan voorproeven.
e kan heel wat restjes van groene groenten verwerken in pesto. Zeker wanneer je deze pesto als basis voor een pastasaus wil gebruiken.
Je kan heel wat restjes van groene groenten verwerken in pesto. Zeker wanneer je deze pesto als basis voor een pastasaus wil gebruiken.

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
11/3/25
Recepten

Risotto met oesterzwammen, prei en postelein

Verder lezen →
30/1/24
11/3/25
Recepten

De seizoensgroenten van OHNE: maart

Verder lezen →
30/1/24
10/2/25
Recepten

De seizoensgroenten van OHNE: februari

Verder lezen →