Elk quicherecept bestaat uit 5 essentiële ingrediënten waar je eindeloos mee kan gaan variëren.
1. De basis: een (glutenvrij/plantaardig) deeg, zelfgemaakt of zelfgekocht:-)
Hoe maak je een bodem van een quiche?
- Voor 1 kruimeldeeg
- 250 gr bloem
- ¾ tl zout
- 125 gr (plantaardige) boter, koud
- 1 ei
- 3 el water, ijskoud
- Meng de bloem met het zout in een mengkom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel.
- Voeg het ei en het water toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang!
- Verpak het deeg in een bijenwasdoek en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.
- Rol uit en druk het deeg in een ingevette en afgebloemde quichevorm en prik gaatjes in de bodem.
- Bak 10 minuten blind op 180°C voor je de vulling toevoegt.
Tip: zorg ervoor dat je deeg niet zompig wordt door het 10 minuten blind te bakken in de oven voor je de vulling toevoegt.
Traditioneel kiezen mensen voor bladerdeeg bij quiche. Hou je van een iets lichtere variant, dan is kruimeldeeg een ideaal alternatief. Maar ook een dunne verse pizzabodem die de vervaldatum nadert of enkele overgebleven wraps kunnen perfect als bodem voor een hartige taart.
Tip: te veel verse degen gekocht die hun vervaldatum naderen? Je kan ze makkelijk invriezen voor later gebruik. Gewoon enkele uren vooraf laten ontdooien in de koelkast en you’re good to go.
2. een vulling van groenten (en eventueel vis/vlees/vervanger)
Quiche is dé perfecte oplossing om een heleboel groentenrestjes weg te werken. Door de combinatie met ei en (plantaardige) room kan je een heleboel groenten makkelijk samenvoegen. Bovendien wordt de smaak van meer uitgesproken groenten vaak verzacht door ze te combineren met enkele andere smaken.
Tip: geen fan van witloof? Combineer het eens met peer en appel. Geen idee wat je met al die restjes van je rode kool, witte kool of savooi moet aanvangen in de herfst? Verwerk ze in een quiche en geniet!
3. Eieren
De binder in een quichedeeg is het ei. Het zorgt voor extra proteïnen én smaak. Bovendien is de smaak van ei een goede geleider om de smaak van verschillende groenten met elkaar te combineren in dit gerecht.
Tip: liever geen ei? Werk dan met chiazaad of lijnzaad in het beslag van je quiche. 1 lepel zaadjes + 3 lepels water = 1 ei. Op die manier maak je makkelijk een groententaart zonder ei.
4. (plantaardige) room
Room is niet noodzakelijk, maar zorgt wel voor veel extra smeuïgheid in je eindresultaat. Hou je niet van dierlijke room, kies dan voor een plantaardige variant met een neutrale smaak zoals sojaroom of cashewroom. Gebruik je liever geen room? Dan kan je altijd wat (plantaardige) yoghurt of platte kaas toevoegen. Dit zorgt voor een lichtere textuur in je eindresultaat.
Tip: gebruik geen ‘light’ producten in quiches. Tijdens het bakken komt er water vrij waardoor je quichedeeg niet meer goed kan uitbakken.
5. (plantaardige) kaas
Kaas doet het goed in quiche. Het legt een gouden laagje over het geheel van smaken. Ben je op zoek naar een kaas die perfect past bij jouw quicherecept? Vraag ons gerust om advies in de winkel of snuister al even door ons assortiment aan plantaardige en dierlijke kazen.
Tip: meng je kaas in je beslag en bak dit vervolgens lang genoeg (30 tot 40 minuten) in een oven van 180 graden. Met een satéstokje kan je checken of de quiche door en door gegaard is. Hou je van een krokante kaaskorst bovenop? Voeg die dan 10 minuten voor einde van de baktijd toe en grill je quiche. Blijf bij je oven zodat je krokant korstje zeker niet aanbrandt.
Welke quiche kies jij?
Van klassiek over plantaardig tot glutenvrij of zonder ei, bij OHNE hebben we quicherecepten voor iedereen.
Quiche met Spinazie, Feta en Zongedroogde Tomaten
100% plantaardig: Plantaardige Quiche met Broccoli en Cashewroom
Glutenvrije aardappelquiche bomvol groenten
Liever zonder ei
Hou je wel van quiche, maar verkies je een lichtere variant zonder ei? Probeer dan eens een Flammkuchen, het ideale compromis tussen een quiche en een pizza. En nog lekker snel klaar ook.
Probeer onze flammkuchen met peer
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol groenten en fruit aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)