← Inspiratie

Gratin van witloof en wortel

Gratineren hoeft geen werk van lange adem te zijn waarin je eindeloos veel aardappels in dunne plakjes snijdt. Je kan deze cheesy ovenschotel klaarmaken met zowat alle heerlijke wintergroenten.

Welke groente je ook kiest, zorg ervoor dat ze altijd geblancheerd of voorgebakken zijn. Op die manier kloppen de verhoudingen in het recept altijd en eindig je niet met een uitgedroogde schotel of een waterige gratin.

Onze witloof-wortelgratin met wortel zorgt voor een leuke mix tussen witloof in d’hesp en pomme dauphinois.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 stronken witloof
  • 3 wortelen
  • 3 middelgrote aardappelen (vastkokend)!
  • 150 ml (plantaardige) melk
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels (plantaardige) boter
  • Zout, peper, nootmuskaat
  • Optioneel: gemalen kaas
Voeg je graag aardappelen toe aan je gratin, kies dan altijd voor een vastkokende aardappel. Anders eindig je sowieso met puree uit oven. (Al vinden wij dat deze tijd van het jaar absoluut ook een lekkernij natuurlijk :-).
witloofgratin

Bereiding:

  1. Snijd het witloof in de lengte doormidden en de wortelen en geschilde aardappelen in dunne plakjes.
  2. Kook het witloof, de aardappel en de wortelen 5 minuten in water met wat zout.
  3. Maak een roux door de plantaardige boter in een pan te smelten, de bloem toe te voegen en kort te roeren. Voeg daarna langzaam de plantaardige melk toe, terwijl je blijft roeren, tot het een dikke saus wordt.
  4. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  5. Leg de gekookte groenten in een ovenschaal, giet de saus erover en gratineer 30’ op 180°C.
  6. Optioneel: voeg bovenaan wat gemalen kaas toe voor een knapperig korstje. Verhoog hiervoor de temperatuur tot 220°C en grill de gratin terwijl je waakzaam toekijkt dat goudbruin niet verandert in gitzwart.
Tip: het mooiste resultaat krijg je door eerst de wortelen en witloof in de ovenschaal te leggen. Drapeer daarna de schijfjes aardappel als dakpannetjes bovenop de andere groenten. Overgiet dan met de roux.

-

Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.

(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol groenten en fruit aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
9/12/24
Recepten

De seizoensgroenten van OHNE: december

Verder lezen →
30/10/24
11/12/24
Recepten

Kerstpraline met pijnboompittenpraliné en balsamico-chocoladeganache

Verder lezen →
20/10/21
12/12/24
Recepten

Winterse risotto met pompoen en paddestoelen

Verder lezen →