Tot ongeveer half augustus kan je het ontkennen, maar na Hemelvaart besluipt heel wat ouders het gevoel dat de hel van september met rasse schreden dichterbij komt. Je wordt overspoeld door lijstjes (van de school en van je kinderen) en rond 5 september blijf je verweesd achter met de vraag waar je heerlijke vakantiegevoel én al je geld is gebleven.
Omdat het leven al vaak genoeg een wedstrijd is, geven wij je heel graag een overzicht van onze tricks en tweaks om hier en daar uit de race te stappen die het nieuwe schooljaar met zich meebrengt. In deze blog doorprikken we graag een aantal mythes rond de start van het schooljaar.
De ideale boekentas tegen rugklachten
Kwam je kind eind juni met een schooltas thuis die aan vervanging toe is? Dan bereid jij jezelf wellicht al voor op een stevige hap uit je septemberbudget. We starten bij OHNE geen nieuwe lijn met schoolspulletjes, maar geven je wel graag enkele tips voor een duurzame start van het schooljaar.
Duurzaam voor je portemonnee
Is een nieuwe boekentas (of rugzak) echt nodig? Of kan dat oudere exemplaar toch nog een rondje mee? Heel wat schooltassen zijn aan het einde van een schooljaar vooral vuil en plakkerig geworden, maar zijn nog niet versleten. Geef die oude rugzak dus een liefdevolle schrobbeurt met een mild sopje en behandel hardnekkige vlekken met natriumbicarbonaat. Dit zuiveringszout is ook een wondermiddel om muffe tassen te ontdoen van vieze geurtjes.
Toch een nieuw exemplaar nodig? Kies dan voor een exemplaar uit robuust, vlekbestendig materiaal. Of ga voor een stevig stoffen exemplaar dat integraal in je wasmachine kan.
Duurzaam voor de wereld
Check sowieso tweedehandssites, je vindt er vaak (bijna) nieuwe schooltassen en rugzakken voor minder dan de helft van de prijs. Een ander z’n miskoop wordt op die manier jouw #kleingelukske. Bovendien zorg je er op die manier voor dat er niet nog een nieuwe boekentas bijkomt.
Duurzaam voor je lichaam
Moet je nu kiezen voor een rugzak of een rollende tas? Is een tailleband noodzakelijk? En hoe belangrijk zijn schouderriemen?
Je kan jezelf heel veel vragen stellen tijdens het zoeken van de ideale schooltas. Helaas is er maar 1 écht duurzame keuze: de lichtste tas. Hoe jonger een kind, hoe minder gewicht die mag meesleuren naar school. Of het nu op de rug of aan de arm is, elk overbodig kilootje extra is er eentje teveel.
De regel is dat het gewicht van de boekentas maximum 10 procent is van het lichaamsgewicht van de leerling. In de praktijk is dat echter vaak 15 procent (en meer). Dat overgewicht kan later tot rugklachten leiden. (Bron: idewe.be)
Koop schooltassen dus niet te groot, op die manier komt je kind minder in de verleiding om altijd alles mee te nemen naar school. Ga dus, zeker bij de start van het schooljaar, in gesprek met je kind. En waar nodig ook met de school. Uiteraard heb je een plekje nodig voor schoolspullen, een pennenzak, drinkfles en brooddoos, maar vermijd dat naar school gaan een dagelijkse beladen trektocht wordt voor je kind.
Een plastieken brooddoos of fles, mag dat nog?
Met alle berichten rond microplastics is het als ouder niet eenvoudig om te weten wat je beste keuze is. Een prijsbewuste consument (of eentje met sloddervosjes in het gezin) weet echter dat alles vervangen door duurzame exemplaren zonder plastic behoorlijk wat kan kosten. Om nog maar te zwijgen over de discussies die je kan voeren met een kind dat ab-so-luut dezelfde brooddoos als een klasgenoot wil. Hoog tijd om je gerust te stellen: een plastic brooddoos is niet de duivel.
Afwegingen om te maken (als je daar de mogelijkheid voor hebt):
1. Koop geen nieuwe plastic brooddoos, maar scoor er eentje tweedehands. Check uiteraard of het plastic niet beschadigd is. Op die manier breng je geen nieuwe extra plastic in circulatie.
2. Heeft je kind een ‘saaie’ brooddoos? Stickervellen to the rescue! Laat je zoon of dochter zelf creatief aan de slag gaan en maak een uniek exemplaar. Extra bonus: algauw weet de hele school van wie deze brooddoos is en raakt die nooit meer kwijt.
3. Geef geen op te warmen gerechten mee in plastic, gewone boterhammen, een koekje of wat fruit zijn best ok.
4. Heb je een beperkter budget: investeer dan eerst in een roestvrijstalen of glazen drinkfles en pas daarna in een nieuwe duurzame brooddoos. Een drinkfles wordt intensiever gebruikt en heeft dus ook meer impact op je gezondheid én je omgeving.
5. Stop plastic niet in de vaatwasser en al zeker niet in het onderste rek. Het materiaal is niet bestand tegen zo’n hoge temperaturen en laat daardoor veel micro- en nanodeeltjes los in het afwaswater. Een kleine handafwas a day, keeps the microplastics away:-).
6. Kies voor een wabi-sabi-mentaliteit: perfect imperfect is ook goed gedaan. Die herbruikbare brooddoos (of ze nu van rvs is of van plastiek) is een fenomenale vooruitgang. Vergeet niet dat de 80’s en 90’s kids hun lunchpakket quasi standaard in zilverpapier meenamen naar school.
Kortom, probeer om stap voor stap te kiezen voor steeds duurzamer schoolmateriaal, maar geef jezelf (en je kroost) de tijd om dit te doen.