De maanden van grote variatie in de lokale seizoensgroenten zijn stilaan voorbij in november. In onze koelcel duiken dus steeds vaker groenten en fruit uit het zuiden op. Op die manier proberen we de aanvoer van verse vitamines te blijven voorzien op een duurzame manier.
Meer weten over onze Europese samenwerkingen? Ontdek er alles over tijdens de OHNE-filmavond i.s.m. GMF.
Maar ook de seizoensgroenten van onze lokale boeren die je kan bewaren, zorgen voor veel mogelijkheden. Wanneer jij denkt ‘alweer een knol of kool op het menu’ tonen wij je graag eindeloos veel mogelijkheden.
Tot slot is november ook de ideale maand om te experimenteren met droge voeding van zongedroogde tomaten over gevriesdroogd rood fruit tot heel veel recepten met gedroogd fruit en noten.
Aardpeer, de winterartisjok van ‘de arme man’.
Vanaf november kan je uit heel veel kolen en knollen kiezen in onze koelcel. Een verrassend makkelijke knol om te bereiden is de aardpeer, ook wel topinamboer, jerusalemartisjok of knolzonnebloem genoemd. Deze donkere seizoensgroente met prachtig licht vruchtvlees heeft in tegenstelling tot veel van z’n soortgenoten een heel lichte en zachte smaak die doet denken aan artisjok.
Ja, je hoort het goed, je kan aardpeer echt perfect combineren met je favoriete dip, glas rosé of mocktail voor wat #endlesssummerfeeling..
Apero met aardpeer
Aardperen, ook wel bekend als topinamboer, zijn veelzijdige knolgroenten die zorgen voor een delicate, nootachtige smaak in allerlei gerechten. In deze recepten schitteren ze als geroosterde snack en in een frisse, knapperige salade met seizoensgroenten en hazelnoten. Natuurlijk doet de aardpeer het ook fantastisch in een bake tray, soep of puree. Kortom, die topinamboer is een toppertje in je herfstgerechten.
Naar recepten met aardpeer
Nog steeds tomaat op je bord? Dat kan!
Nu er niet langer verse tomaten zijn, kan je makkelijk zongedroogde tomaten toevoegen aan je gerechten. Op die manier zorg je snel voor een vleugje zomer in je bereidingen.
- Voeg vb. zongedroogde tomaatjes toe aan je pastasauzen,
- maak een pesto in combinatie met zonnebloempitten of pijnboompitten
- Gebruik ze samen met veldsla in een alternatieve versie van tomaat-mozzarella.
Tip: tomaatjes die volledig ‘droog’ zijn moet je vooraf weken in lauw water. Vervolgens knijp je het overtollige vocht er uit en kan je ze gebruiken voor je bereidingen. Enkel op die manier komt de intense smaak die opgesloten zit in de gedroogde vrucht opnieuw vrij. Bij tomaatjes die opgelegd zijn in olie hoef je dit niet te doen.
Quiche: ovenheerlijke comfortfood
In december zitten jij en je koelkast al snel volledig in eindejaarsmodus. November is dus de maand bij uitstek om heel veel smaak te puren uit simpele recepten. Enter de oplossing voor alle restjes van onze seizoensgroenten, comfortfood bij uitstek: ons OHNEgelooflijk assortiment quiche-recepten!
Naar onze quiche recepten
Start van het citrusseizoen
De zoektocht naar variatie in seizoensgroenten hoeft dus niet moeilijk te zijn. Bij het fruit wordt de lokale keuze wel een stuk beperkter. Appels en peren blijven de komende maanden volop aanwezig in het aanbod, maar in november verwelkomen we met veel plezier alle Zuiderse citrusvruchten opnieuw in het assortiment.
Tijd dus om alvast allerlei leuke combinaties met sinaasappel uit te testen voor het bezoek van de Sint en de eindejaarsperiode.
- Combineer schijfjes sinaasappel met zwarte olijven en venkel in een salade.
- Sinaasappel speelt ook een sleutelrol in de OHNEgelooflijke pompoensoep van de mama van Kristien van OHNE Ternat.
- Besprenkel je favoriete ovengroenten met wat sinaasappelsap (en olie) voor je ze roostert in de oven. Een heerlijke geur en zoete smaak gegarandeerd voor je wortelen, uien én kolen.
- Maak eens sinaasappelmuffins. Wij hoorden dat de Sint die ook geweldig lekker vindt.
Makkelijke granolarepen voor wat extra energie
Nood aan wat extra energie nu de dagen korter worden en de zon wat minder schijnt? Warm je oven alvast voor en ontdek hoe eenvoudig het is om zelf energierepen te maken. Ontdek hier onze receptenreeks makkelijke energybars!
- Basisreep: havermoutreep met rozijnen, noten, banaan en ahornsiroop, gebakken op 180°C.
- Tropical treat: granolareep met gedroogde mango, veenbessen, zonnebloempitten en kokosolie.
- Crispy bar: dadelreep met chocolade, bananenchips en walnoten.
Bak de repen, laat afkoelen en bewaar ze tot twee weken in de koelkast of drie maanden in de vriezer. Variëren met ingrediënten is eindeloos mogelijk zolang de basisverhoudingen worden gerespecteerd.
Je zou het misschien niet verwachten, maar de seizoensgroenten van november bieden een schat aan culinaire mogelijkheden, van knollen en kolen tot citrusvruchten en zelfgemaakte energierepen. Door lokaal te blijven denken en creatief te zijn met gedroogde producten, kun je genieten van heerlijke gerechten die voedzaam, betaalbaar als zalig lekker zijn.
Veel kookplezier en laat het smaken!
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol groenten en fruit aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)