Volop lente, dat merkte je de afgelopen weken o.a. al aan de komst van de bloemkool, nieuwe aardappelen en asperges. Mei kondigt alvast enkele heerlijke nieuwkomers aan op je bord! Bij OHNE zijn we enorm fan van onze maandelijkse nieuwkomers. Verse, seizoensgebonden groenten eten is altijd een topper: het is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu én je smaakpapillen.
Groene lentebommetjes in mei
Heerlijke seizoensgebonden doperwten vind je vanaf mei in onze koelcel.
Hoe maak je doperwten klaar?
Verse erwten worden geleverd in de peul en moet je nog even doppen:
- Je haalt de erwtjes uit de peul (die is niet eetbaar)
- Je blancheert de erwtjes 1 minuut in kokend water met een snufje zout.
- Daarna kan je ze verwerken op talloze manieren: in een risotto, pasta, salade, spread, tapenade, pesto en... bij je worteltjes:-).
Het seizoen van de verse doperwten is kort. In totaal kunnen we 6 tot 8 weken genieten van deze groene lentebommetjes. Een grote voorraad inslaan is dus zeker een goed idee.
Erwten doppen is makkelijk, maar vraagt wel wat tijd. Maak er dus, net als onze collega Kristien, een fijne groepsactiviteit van en stop porties geblancheerde erwtjes in je diepvriezer om nog heel lang te kunnen genieten!
Geloof ons, de smaak is totaal onvergelijkbaar met de diepvrieserwtjes of erwtjes in bokaal die je misschien al kent.
Extra Tip: Reken op zo’n 400gr erwten in de dop per persoon voor een volwaardige groentemaaltijd. Als extra groentje heb je voldoende met de helft.
Nog meer (blad)groen in mei
Nog wat extra smaak en kraak toevoegen aan je lentecreaties met je verse seizoensgroenten?
Dat kan vanaf nu helemaal: vanaf mei bulkt het van de verse kruiden op het veld én hebben we ook een mooie selectie (krop)sla in onze winkels op voorraad.
Topcombinaties met verse kruiden en seizoensgroenten van mei
- doperwtjes + munt
- paprika, courgette en aubergine + basilicum, tijm, rozemarijn en/of oregano
- asperges + dille
- aardappel + bieslook en/of peterselie
Verse kruiden en losse sla (mesclun, rucola,...) bewaren doe je best in een vochtige keukenhanddoek in de lades van je koelkast. Verwijder ook altijd het elastiekje van een bussel kruiden, dit houdt je kruiden langer vers.
Je kropsla kan je als een heus plantje in je koelkast bewaren, zet de onderkant van de krop in een diep bord met wat water. Zo hou je die krop makkelijk een weekje kraakvers.
Recepttip: Lente-risotto met doperwt, groene asperge en courgette
Nu nog net nie(t), maar wél in juni
Aan het einde van de maand mei is de tijd (en het fruit) rijp voor onze Belgische aardbeien. Maar daar vertellen we jullie alles over in het seizoensoverzicht van volgende maand.