← Inspiratie

Van flessen in het water tot plastic in je mond: hoe doorbreek je de cirkel?

Elke minuut belanden duizenden plastic flesjes in onze rivieren en zeeën. Het idee dat je plastic waterflesje ‘wel gerecycleerd zal worden’ is vaak een utopie.

De Belg is bijna wereldkampioen flessenwater drinken, terwijl ons kraanwater op heel wat parameters wordt getest. Onze watermaatschappijen zijn verplicht om de kwaliteit van het water van bron tot kraan te bewaken.

Marketing van ons water vs realiteit

Marjolein Vanoppen, waterwetenschapper aan de UGent, verklaart in een interview bij VRT NWS het succes van flessenwater in België heel eenvoudig:

"Ik denk dat we in ons land heel trots zijn op de waterbronnen op ons grondgebied. Denk maar aan Spa en Bru en Chaudfontaine. Marketeers zetten dat goed in de markt en laten zo uitschijnen dat dat water beter is, of zuiverder of gezonder dan kraanwater. En dat is helemaal niet het geval. Kraanwater wordt zelfs intenser gecontroleerd dan flessenwater."

We staan precies wat achterdochtig ten opzichte van kraanwater. “Nog eens, marketing”, zegt Marjolein. “Wereldwijd staan we op plaats 4 wat betreft het gebruik van flessenwater. Dat kan je dus wel extreem noemen. En dat is jammer, alleen al als je aan het milieu en de vervuiling denkt".

Water uit flessen wordt gemarket als beter,  zuiverder of gezonder dan kraanwater. Dat is helemaal niet het geval.

Microplastics in flessenwater

Momenteel wordt er nog veel onderzoek naar microplastics in kraanwater gedaan. Uit een recente studie is gebleken dat één liter flessenwater zo’n 240.000 plasticdeeltjes bevat. “En dat is waarschijnlijk nog een onderschatting”, luidt in een recent artikel van De Standaard. Professor mariene biotechnologie Jana Asselman (UGent):

“Of je nu uit een glazen of plastic fles drinkt, je zal altijd meer plasticdeeltjes binnenkrijgen dan via het leidingwater dat in Vlaanderen overigens van zeer hoge kwaliteit is. Niet twijfelen dus."

"Bijkomend voordeel: het veroorzaakt geen plasticafval dat op zijn beurt in ons water kan terechtkomen", dixit De Standaard.

Marjolein Vanoppen verwacht niet dat er microplastics in kraantjeswater zullen terug te vinden zijn, gezien metingen van microplastics ook vanuit de lucht of vanuit je kledij kunnen zijn. “Waar we sowieso microplastics terugvinden is in flessenwater”, zegt Marjolein in dit filmpje van Kraanwater. “Flessen zijn gemaakt van plastics of van glas met plastic dop en hier worden duidelijk concentraties aan microplastics teruggevonden”.

Flessen zijn gemaakt van plastics of van glas met plastic dop en hier worden duidelijk concentraties aan microplastics teruggevonden.

Hoe het er naar uitziet, drinken we dus beter kraantjeswater i.p.v. flessenwater!

Doorbreek de cirkel: drink kraantjeswater

Je hoort wellicht niets nieuws wanneer we je vertellen dat de ecologische impact van kraantjeswater veel kleiner is dan die van flessenwater. Zo heeft kraantjeswater een CO2-uitstoot die zo maar eventjes 150 keer kleiner is dan die van flessenwater.

Gelukkig kiezen een heleboel mensen steeds vaker voor kraantjeswater. En ze hebben groot gelijk, want naast de CO2-impact zijn er nog een heleboel andere voordelen:

Naast de CO2-impact zijn er nog een heleboel andere voordelen aan water drinken van de kraan.

1. Kraantjeswater is altijd beschikbaar.

Nooit een ‘out of stock’, nooit meer holder-de-bolder naar de winkel racen, niets zo makkelijk als kraantjeswater.

2. Je vult geen halve pmd-zak per week met nodeloos afval.

Je bespaart zo maar eventjes 366 flessen. Dat is een hele berg! Bovendien heeft de productie van 1 liter water in plastic fles tot wel 6 liter water nodig om in jouw winkelkar te belanden.

3. Het is tot wel 100 keer goedkoper dan flessenwater.

Kraanwater is goedkoop, 1 glas kraantjeswater kost 0,10 eurocent! Wie 4 glazen flessenwater per dag vervangt door kraantjeswater bespaart meer dan 200 euro per jaar. Geld dat je kan uitgeven aan leuke dingen (zoals de OHNE River Cleanup ;)).

Via www.kraanwater.be kan je het voor jezelf berekenen. 1 persoon die 4 dagen kraanwater (in plaats van fleswater) drinkt per dag bespaart elk jaar 214 euro, 366 flessen afval en de CO2-uitstoot van 542km autorijden.

Doe mee

Bij OHNE zijn we al bijna 10 jaar ambassadeurs voor #ikdrinkkraanwater. We kiezen steevast voor ‘reduce’ ipv ‘recycle’. Hoe meer we plastic vermijden, hoe beter. Onze overtuiging werd nog versterkt toen we de afgelopen maanden met het team van DOKano in gesprek gingen over onze allereerste OHNE River Cleanup.  

Elke minuut belanden duizenden plastic flesjes in onze rivieren en zeeën. Het idee dat je plastic waterflesje ‘wel gerecycleerd zal worden’ is dus helaas een utopie. De daad bij het woord dus voor OHNE, op zondag 24 maart gaan we samen met DOKano vuilvissen op de Gentse binnenwateren.

Elke minuut belanden duizenden plastic flesjes in onze rivieren en zeeën!

Meer lezen over de OHNE River Cleanup en je inschrijven, om zelf mee in een kano te stappen, doe je hier.

Smaakt kraantjeswater (naar meer)?

Je merkt het al, het promoten van kraantjeswater zit in het DNA van OHNE. Hoog tijd dus om ook dat allerlaatste struikelblok van verstokte flessenwaterdrinkers te tackelen: de smaak!

Afhankelijk van waar je woont, kan het water dat uit je kraan stroomt een andere smaak hebben. “Drinkwater is een natuurlijk streekproduct. De smaak van drinkwater hangt af van de plaats waar het water uit de grond komt. De hoeveelheid mineralen zoals natrium, kalium, calcium en magnesium die in de grondlagen zitten, bepalen de smaak”, zegt Farys.

Slechts 1 op 10 mensen proeft blind het verschil tussen kraanwater en flessenwater.


Volgens onderzoek blijkt dat smaakverschil trouwens vooral in ons hoofd te zitten. Slechts 1 op 10 mensen proeft blind het verschil tussen kraanwater en flessenwater.
Is de smaak voor jou toch een struikelblok, dan helpen we je graag met de volgende tips!

  • Vaak is het al voldoende om je water een kwartiertje te laten staan
  • Met een schijfje citroen, sinaasappel, wat blaadjes munt of een schepje (gevriesdroogd) rood fruit maak je van dat saaie kraanwater instant zalig infused water.
  • Voor hardnekkige smaakjes en geuren is er de Woody-waterfilter!

Water filteren met koolstof

‘Onze Woody’ is een filter op basis van actieve koolstof die ongewenste geurtjes en smaken uit je leidingwater neutraliseert. Het gebruik van zo’n filter is overigens bijzonder makkelijk.

Hoe werkt een Woody?

  1. De eerste 3 maanden, stop je de houtskool rechtstreeks in je fles of karaf water.
    Na een uurtje is je water al flink geneutraliseerd, een overnight treatment van 8u is nog beter. Je gefilterd water is nu helemaal klaar voor een glas of drinkfles vol verfrissing.
  2. Na 3 maanden gebruik (of zo’n 400 l gefilterd water!!!)  is het tijd om de staaf te reactiveren.
    1.Spoel de staaf eerst grondig af met schoon water. Vermijd het gebruik van zeep of andere producten.
    2.Kook de Woody Binchotan nu gedurende 10 minuten en laat de filter daarna volledig opdrogen.
    3.Dat is het. Er is zelfs geen stap 3:-) Je houtskool is gereactiveerd en kan opnieuw 3 maanden gebruikt worden.
  3. Na 6 maanden in totaal, recycleer je hem in je compostbak of wordt het een extra kooltje op je barbecue.

Deze filter op basis van actieve koolstof neutraliseert ongewenste geurtjes en smaken uit je leidingwater.


Dus waar wacht je nog op? Skip voortaan de eindeloze sleursessies met waterkratten, zet een Woody in je fles of karaf en geniet moeiteloos van heerlijk kraantjeswater. Bestel je Woody (in Gent) hier!

Klinken we er samen op tijdens de OHNE River Cleanup?

Heb je toch nog twijfels over de kwaliteit van je kraantjeswater, bijvoorbeeld een vreemde geur of kleur, dan kan je een gratis controle laten uitvoeren door je lokaal drinkwaterbedrijf.

Onze favoriete drinkbussen

Water van de kraan neem je dagelijks mee in je favoriete drinkbus! Neem een kijkje in jouw OHNE winkel voor een leuk exemplaar van Klean Kanteen of Dopper.

Dopper
Klean Kanteen


       

   
   

zegt Professor mariene biotechnologie Jana Asselman (UGent). "Bijkomend voordeel: het veroorzaakt geen plasticafval dat op zijn beurt in ons water kan terechtkomen", luidt De Standaard.

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
15/5/21
11/11/24
Tips&Tricks

Geef je team een duurzaam cadeau met de workshops & pakketten van OHNE

Verder lezen →
30/1/24
24/4/24
Tips&Tricks

Hoe winkel je verpakkingsvrij? Van ingewikkeld naar natuurlijk onverpakt.

Verder lezen →
15/5/21
15/4/24
Tips&Tricks

Help, mijn kikkererwten kiemen!

Verder lezen →