Wat houden we allemaal van de lentezon en een zomers weertje. Maar... warmte en zonneschijn hebben soms ook een keerzijde: beestjes in de voorraadkast. Die zie je doorgaans niet in de winter of lente. Het einde van de zomer en de start van de herfst zijn typisch het moment voor een uitbraak van motten (of kevertjes) in je droge voeding.
Is dat een reden tot blinde paniek? Absoluut niet. Maar een gewaarschuwd bioconsument is er 5 waard! Wij helpen je dus graag op weg om 100% natuurlijk en veilig beestjes te vermijden, herkennen en bestrijden.
Heb ze in de mot
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Heb je een frisse, mooie voorraad droge voeding staan, dan zorg je er met deze tips voor dat het ook zo blijft!
1. Bewaar je voeding in goed afgesloten potten van glas, steen of dikke plastic. De larven van deze ‘bad boys’ vreten los door stof, karton en dunne plastics.
2. Koop geen te grote hoeveelheden in één keer zodat je ze snel genoeg kan verbruiken en larfjes en maden geen kans krijgen om te ontwikkelen. (Handig toch, zo’n bulkwinkel waar je precies koopt wat je nodig hebt :-)).
3. Warmt je bergruimte makkelijk op tijdens de zomermaanden? Zet gevoelige producten zoals noten en zaden dan in je koelkast. Op die manier geef je beestjes minder kans én je noten worden niet ranzig door bewaring op te hoge temperatuur.
4. Wees de ‘uitbraak’ voor en wees alert voor verdachte beweging in je voorraadkast. Zie je opeens ‘tunneltjes’ in je bloem, of ‘spinrag’ aan een product? Dat kan wijzen op (meel)mot in dit product. Bewegen er kleine zwarte stipjes in vb. je rijst, dan heb je misschien met larven van kevertjes te maken.
Beestjes gespot, wat nu?
1. Blijf kalm. De rustige, grondige aanpak loont om een groter probleem te voorkomen.
Jou treft geen schuld en je huis is geen broeihaard van vuil omdat dit gebeurt. 'Beestjes' houden net zo goed van een schoon huis en vb. de meelmot fladdert zelfs gewoon binnen in je woning en legt dan haar eitjes in jouw kast. Deze indringers zien er onsmakelijk uit, maar giftig zijn ze niet.
2. Controleer je hele voorraadkast. Stop alle 'verdachte' dozen en potten in de diepvriezer voor 48 tot 72 uur. Alles in papier, karton of katoen moet je sowieso diepvriezen voor de zekerheid.
3. Controleer elke dag de rest van je voorraad (better safe than sorry!).
Gooi bij twijfel nooit aangetaste producten zomaar in de vuilnisbak. Je moet een product eerst de diepvriesbehandeling geven. Larven kunnen in je vuilnis immers vrolijk aansterken en vervolgens vlot hun weg terugvinden naar jouw voorraad.
4. Intussen kan je contact opnemen met je verkooppunt (yep, dat kunnen wij ook zijn, beestjes vliegen ook naar OHNE ondanks al onze ecologisch verantwoorde afschrikmiddelen en een draconisch poetsplan), dan kan er daar gecontroleerd worden of de besmetting in de winkel of zelfs bij de leverancier gebeurde.
5. Maak je voorraadkast heel goed schoon. (Hoe beter je dit aanpakt, hoe kleiner de kans op een nieuwe kolonie ongewenste gasten in de toekomst.)
- Stofzuig alle hoeken, kantjes en gaatjes (vb. de voorgeboorde gaatjes voor de pinnetjes van je legplanken) van kast.
- Maak schoon met een mild reinigingsmiddel en vervolgens nog eens met azijn. Gebruik geen bijtende middelen of pesticides. Dit geeft je misschien een veilig gevoel, maar bedenk even dat dit je voorraadkast is; jouw voeding ligt binnenkort opnieuw op deze planken...
- Plaats een lokstrip met feromonen om de situatie op te volgen in de daaropvolgende 6 weken.
- Haal al je spullen uit de diepvriezer en controleer wat nog bruikbaar is.
- Motten zijn een pak hardnekkiger dan kevertjes, dus kan je voor de zekerheid nog een natuurlijke mottenval plaatsen om de laatste motten te pakken te krijgen. De natuurlijke feromonen lokken de mannetjes naar de kleverige val. Geen parende beestjes = het einde van de plaag is in zicht. Deze lokstrips werken gedurende 6 weken en kan je ook preventief in de kast plaatsen als controlemiddel. Ook lavendel, munt en laurier schrikken (meel)motten af in de voorraadkast.
Ik pas deze stappen al 3 jaar toe en het is verbazingwekkend hoe goed het werkt: geen beestjes meer te bespeuren sinds het gebruik van de feromoonvallen en een alerte houding. In de winkel én in de voorraadkast thuis. (Kristien van OHNE Ternat)
6. Blijf je problemen hebben? Contacteer dan een gespecialiseerde firma en vraag hen om sluipwespen in te zetten bij jou thuis. Ze zijn de natuurlijke vijand van de motten en vinden op ingenieuze wijze elke larve in je kast. Zijn alle larven opgegeten, dan vertrekt de sluipwesp vanzelf uit je woning.
Bio = beestjes?
"Oei oei, biologisch kopen, betekent dat dan altijd 'beestjes'?" Neen, ook bij droge voeding uit de gangbare landbouw kan je last krijgen van ongewenste bezoekers. Maar het klopt dat de kans bij bioproducten groter is. Logisch als je weet welke bestrijdingsmiddelen wel nog toegestaan zijn in niet-biologische landbouw.
"Moet ik dat dan maar allemaal gewoon ok vinden?" Neen, we begrijpen best dat het schrikken is wanneer je die kleine rotzakjes ontdekt in jouw favoriete producten. Maar Annie M.G. Schmidt en Fien Westendorp wisten het in 1971 (!) al toen ze Pluk Van de Petteflet schreven: een reactie als van die van mevrouw Helderder met haar spuitbus vol insectenspray zal het niet beter maken, wel integendeel. The more you spray, the longer they’ll stay, insecten worden steeds resistenter voor insecticides.
Ongewenste beestjes bestrijdt je beter niet met ‘de grove middelen’.
50 jaar later is dat heerlijke boek nog altijd zalig om te lezen, brandend actueel en geen seconde verouderd. Behalve dan misschien het feit Pluk zijn boterhammen meeneemt in een plastieken zakje. Dat is minder, maar hij had natuurlijk ons prachtig assortiment brooddozen en herbruikbare wraps nog niet:-).