Single use plastics?
Single use plastics (SUP) - ook wel wegwerpplastic genoemd - zijn items die slechts eenmalig worden gebruikt voor ze op de vuilnisbelt belanden of - in het beste geval- gerecycleerd worden. In de eerste plaats wordt daarbij gedacht aan voedingsverpakkingen, rietjes, plastic zakjes, bekers,.... We staan er niet genoeg bij stil maar heel wat verbuiksgoederen kunnen vervangen worden door duurzame gebruiksgoederen die een lang leven beschoren zijn. Denk maar aan oorstokjes, herbruikbare tassen, bekers en flessen maar ook bijenwasdoeken of siliconezakjes om je eten vers te houden in de koelkast.
Wegwerpplastic drastisch verminderen kan op veel verschillende manieren en het hoeft ook niet moeilijk te zijn. Je bespaart bovendien op veel vlakken: je belast het milieu een pak minder, je bespaart plaats in je PMD en restavalzak én je bespaart geld door te kiezen voor herbruikbare alternatieven.
Zero waste versus low waste
Zerowaste betekent letterlijk '0' afval en dat is alles behalve een eenvoudig streefdoel. Helemaal geen afval nastreven, vergt een zeer doorgedreven levensstijl. Je hoeft de lat dan ook helemaal niet op 0 te leggen. Hou in je achterhoofd dat iedere inspanning die je doet al een verschil maakt. Om het met de woorden van ZeroWasteChef Anne-Marie Bonneau te zeggen: "We don't need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly."
"We don't need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly." Anne-Marie Bonneau (@ZeroWasteChef)
Laat je dus niet afschrikken door de 'die hard' zerowaste adepten want iedereen is welkom in verpakkingsvrije winkel, al mijd je afval maar voor een paar producten. We raden je dan ook aan om klein te starten met het vervangen van wegwerp items. En uiteraard gooi je niet zomaar je wegwerp alternatief weg, want dan streef je al helemaal je doel voorbij. Gebruik het eerst op of maak er iemand anders gelukkig mee voordat je investeert in een duurzaam alternatief.
De zero waste vervanglijst
Met deze handige vervanglijst kan je gemakkelijk aan de slag om stap voor stap minder wegwerp plastic te gebruiken. Aan de hand van handige iconen kom je te weten of het gaat om alternatieven in bulk (waarvoor je bij voorkeur een eigen verpakking meebrengt), in vaste vorm (geen verpakking nodig!) of met statiegeld (vergeet het acheraf niet terug te brengen). Weet je niet goed welk alternatief best bij je past? Dan helpen we je graag verder op weg in één van onze winkels. Je vindt er ook een gedrukte versie van deze zero waste vervanglijst!