← Inspiratie

10 tips voor een afvalvrij(er) 2025

2025, mag het iets minder zijn? Bij de voornemens denken we vaker aan 'ik wil meer', wij gooiden het over de 'minder'-boeg.

Mag het iets minder zijn?
Bij het maken van voornemens voor een nieuw jaar, heb je snel een hele waslijst aan dingen die je meer zou moeten doen. Bij OHNE zetten we voor 2025 heel graag een andere vraag centraal: mag het iets minder zijn? Wij maakten een lijstje van 10 keer makkelijk minderen dat je een heleboel oplevert, vaak meer dan je zou denken.

Dit jaar graag wat meer minder...

1. minder ... restjes in de vuilbak gooien.

Oh nee, nog een halve rode kool, wat doe ik daar nu weer mee? Voor je deze laat verkommeren, kan je creatief zijn met dit overschotje! Want, elk voedingsoverschotje dat jij redt uit de vuilniszak of van de composthoop draagt onmiddellijk bij aan minder milieuvervuiling.

Gemiddeld gaat er 25 tot 30% van ons voedsel verloren of wordt verspild. Tot wel 10% van onze broeikasgassen kan rechtstreeks gelinkt worden aan voedselverspilling. En het fictieve land ‘voedselverspillingstan’ zou de 3e grootste ecologische voetafdruk ter wereld hebben.

Hoe restjes redden?

  • Gebruik je ogen, neus en mond in plaats van vast te houden aan houdbaarheidsdata.
  • Verwerk restjes, in een stoofpotje, quiche,...
  • Gebruik je diepvries om overschotten te bewaren voor een later eetmoment

Bron: https://www.wrap.ngo/taking-action/food-drink/actions/action-on-food-waste#:~:text=Globally%2C%2025%E2%80%9330%25%20of,after%20China%20and%20the%20USA. https://www.toogoodtogo.com/nl-be/look-smell-taste

Het Kijk-Ruik-Proef label van Too Good To Go helpt mensen eraan te herinneren dat een product waarvan de 'ten minste houdbaar tot'-datum is verstreken, vaak nog steeds goed is om te eten. Je kunt vertrouwen op je zintuigen: kijk, ruik en proef alvorens weg te gooien.

2. minder ... overbodige plastiekjes rond eten halen.

Plastiek verpakking rond groenten en fruit leidt helaas tot meer, niet minder, voedselverspilling.

Zijn die plastiekjes niet precies gemaakt om onze groenten en fruit langer vers te houden? Dat zou je verwachten, maar uitgebreid Brits onderzoek heeft aangetoond dat een verpakking rond je groenten of fruit geen significante impact heeft op de bewaring ervan. Je producten goed gekoeld bewaren is (voor de meeste producten) een pak belangrijker voor het verlengen van de houdbaarheid, zo blijkt.

Hoe beter bewaren zonder plastiek?

  • Bewaar vb. appels in je koelkast en ze blijven weken langer goed.
  • Bladgroenten houden ook van een frisse behandeling én van een vochtige omgeving, bewaar ze dus in je koelvak gewikkeld in een uitgewrongen keukenhanddoek.
  • Bananen, aardappelen en uien horen dan weer niet in de koelkast thuis.

Waarom komen groenten en fruit dan zo vaak verpakt in de winkelrekken? Dat antwoord is heel eenvoudig: om medewerkers sneller te laten werken en om jou meer te doen kopen (dan je nodig hebt).

Bron: https://www.retaildetail.be/nl/news/food/plastic-around-fruit-and-vegetables-causes-more-food-waste

3. minder ... ultrabewerkte voeding eten.

Wanneer je producten geafficheerd ziet als ‘puur’ en ‘natuurlijk’, dan verwacht je toch precies wat je krijgt?

pindakaas albert heijn ohne natuurlijk
Een voorbeeld van misleidende verpakking in een traditionele supermarkt.
Maak zo je eigen pindakaas
pindanootjes paprikanuts katjang pedis
Een voorbeeld van ultrabewerkte voeding vs minimaal bewerkte voeding.

Ultrabewerkte voeding vind je niet in de rekken van OHNE. We informeren je graag over de precieze samenstelling én de beste keuze op basis van jouw voorkeuren en eetgewoontes.

4. minder ... ellendig lange labels lezen.

“Zijn die granen nu echt glutenvrij en is de suikervervanger geschikt voor diabetici en oh ja, was dat wel écht van plantaardige oorsprong en wat betekenen die E-nummers allemaal, ik heb van de meeste ingrediënten nog nooit gehoord heb, behalve in een vage herinnering aan lessen chemie van in het 5e middelbaar,..”

Herkenbaar?

labels lezen op verpakkingen
Weet wat je in je lijft propt. Kies voor minder oneindige labels lezen in 2025.

Oneindige ingrediëntenlijsten zijn voor niets of niemand goed! Kies voor voedsel, puur. Zoals Michael Pollan zou zeggen: Eat Food. Not too Much. Mostly Plants.

5. minder ... ‘koopjes’ die uiteindelijk duurder uitvallen.

fast fashion
Van microplastics in de productie tot carcinogene verf die gebruikt wordt voor het kleuren van kleding, fast fashion heeft meer gezondheidsrisico’s dan je denkt.

Fast fashion en snel geproduceerde (vaak synthetische) producten hebben niet alleen een enorme milieu-impact, maar brengen ook risico’s met zich mee voor onze gezondheid. Van microplastics in de productie tot carcinogene verf die gebruikt wordt voor het kleuren van kleding: steeds weer wordt duidelijk dat het goedkope prijskaartje op termijn een pak duurder uitvalt. Stel jezelf bij elk ‘koopje’ daarom één cruciale vraag: “Zou ik hier ook de volle pot voor betalen?” Is het antwoord ‘neen’, dan heb je het waarschijnlijk niet écht nodig.

Dat we bij OHNE grote fans zijn van tweedehands kleding en spullen, wist je misschien al. De negatieve impact van fast fashion producenten zoals Shein, Temu, Zara, H&M en Primark is astronomisch groot en blijft groeien, zoals blijkt uit onderzoek van de collega’s van Cosh. Met de laatste wintersolden voor de deur is het dus een goed idee om voor ‘minder’ te kiezen: minder onnodige aankopen, minder milieu-impact en minder schadelijke stoffen op je lichaam.

Bron: https://www.lemonde.fr/en/international/article/2024/08/14/shein-and-temu-products-found-to-contain-high-levels-of-toxic-chemicals_6715032_4.html#

6. minder... zakjes aanvaarden.

zakjes
Een vriendelijke “‘t is OK hoor mevrouw/meneer, ik heb al een zakje, dankuwel!” maakt een enorme impact.

Voor je het weet zit er een zakje rond je pakje friet van de frituur. Voor je het weet, krijg je bij de apotheek wat samples van nieuwe producten in een plastic zakje mee. Voor je het weet, zit je met tientallen onnodige plastic zakjes te zeulen en uiteindelijk te dumpen in je pmd. Dat kan anders. Het begint met een simpele en vriendelijke: nee, danku!

Ook bij online shoppen kan je in het opmerkingenveld noteren dat je geen extra’s wil. Handig voor de verkoper en weer wat afval uitgespaard. Je kan daar bovendien ook doorgeven dat express-verzending helemaal niet hoeft, ook dat heeft een positieve impact op de uitstoot van je aankopen.

De zoveelste goodiebag met flyers en samples die thuis op een vergeten stapel belanden, een muntje om iets leuks uit de automaat te draaien bij de uitgang van de schoenenwinkel of 6 nieuwe ecotassen (ahum) na een dagje shoppen.. Een kleine ‘niet nodig, dankjewel’ doet veel én je inspireert er misschien wel je buurman mee die naast jou staat aan te schuiven.

7. minder ... reclamefolders in de brievenbus

brievenbus
Life hack voor minder afval in je leven: een ‘geen reclame aub’ sticker op je brievenbus.

Nog meer minderen op een makkelijke manier?

  1. Haal een gratis antireclamesticker op in bv. een postkantoor van bpost en plak die op je brievenbus.
  2. Schrijf je uit op alle post die je krijgt en die vervolgens ongeopend in de papierbak belanden.

Ook afval dat 100% gerecycleerd kan worden zoals papier en karton, blijft immers afval. Voor je’t weet haal je nog enkel leuke, persoonlijke post uit je brievenbus. Ok, die rekeningen nu en dan, die moet je er jammer genoeg wel blijven bijnemen.

7. minder... denken dat iets stuk is

jeansbroek ladder upcycling
Gooi een kapot stuk niet meteen weg. Wie weet kan je er nog iets creatiefs mee doen.
  • Een gescheurde jeansbroek? Laat het herstellen met een creatieve patch.
  • Een oude ladder? Herschikken als decoratief boekenrek.
  • Kapotte radio? Misschien vind je wel een vervangend onderdeel of ligt het aan de batterijen?
  • Stoel met een kapotte zitting? Herbekleed hem met een stevige stof.

Upcycling bespaart niet alleen afval, maar laat je ook unieke en persoonlijke items creëren. Op YouTube vind je bijzonder veel tips om creatief aan de slag te gaan. Geef je oude spullen een tweede leven en laat die complimentjes maar komen!

8. minder ... keuzestress. Kies voor eenvoud.

vissen keuzestress
Wat kies je: één van de 10 zwart-witte visjes of 1 mooi ingekleurde vis?

Of het nu gaat over het plannen van je volgende vakantie, het kiezen van een nieuw hobbyproject of boodschappen doen: we worden doorgaans overspoeld met keuzes. Te veel keuzes, die ons een stevige dosis stress bezorgen. Gek genoeg zorgt die keuzestress er zelfs voor dat we vaak besluiten om niet te kiezen of onze keuze uit te stellen. Wat dan weer leidt tot - je raadt het al- nog meer stress.

Minder opties betekent meer rust

In onze winkels willen we ook in 2025 resoluut blijven kiezen voor een warme omgeving met een mooi aanbod dat jou aanspreekt zonder overprikkeling. We horen heel graag wat je van (jouw) OHNE-winkel vindt en hoe we het nog beter kunnen doen in de toekomst.

Bron: The paradox of choice van B. Schwartz.

Doe mee aan onze enquête voor een betere OHNE-ervaring!

9. minder ... streven naar perfectie

Minder plastic en verpakkingen in je leven is geen verhaal van alles of niets. De regels van perfectie mag je vakkundig aan je (al dan niet duurzame) laars lappen. Elke stap die je zet, telt. Elke bewuste aankoop die je doet, maakt een verschil. Zet iets in beweging. In de wereld, in jouw omgeving en bij jezelf.

school sardienen tornado
De macht van 1 consument lijkt nietig en klein, maar al die individuele visjes die samen tegen de stroom in zwemmen, creëren een tornado van duurzame verandering. Meer nog, in de slip stream van de andere vissen, is het makkelijker zwemmen.

Ben je dus eerder een sporadische passant i.p.v. een vaste klant? Voel je dan net zo welkom en weet dat we OHNEgelooflijk blij worden van elke duurzame keuze. Onze klanten maken samen een groot verschil, in onze winkels en ver daarbuiten.

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
15/1/25
Alle artikels

Jouw impact met OHNE in 2024: 50 ton afval uitgespaard én meer

Verder lezen →
15/5/21
20/11/24
Alle artikels

Chocoladeprijzen: van boon tot reep, wie betaalt?

Verder lezen →
30/1/24
20/12/24
Alle artikels

OHNE's favoriete lokale hotspots in Vlaanderen

Verder lezen →